Tyska skattebetalare betalar grekernas nota

1:53 min

Den tyska förbundsdagen röstade i dag för eurozonens senaste beslut om ytterligare nödlån till Grekland. Med dagens beslut kommer de tyska skattebetalarna för första gången att drabbas av direkta kostnader för det grekiska hjälpprogrammet.

Trots hård kritik mot regeringen och Merkel valde oppositionspartierna, socialdemokraterna och de Gröna att rösta för.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble försökte inför den tyska riksdagen försvara det faktum att de tyska insatserna för nödlån till Grekland nu också kommer att kosta tyska skattebetalare pengar.

Nu är det inte längre bara lån som man senare hoppas få tillbaka.

– Om vi investerar i Europas framtid investerar vi också i vår egen framtid, sa Schäuble.

Han använde också ett argument som sällan använts offentligt av den tyska regeringen hittills, nämligen att det är Tyskland som hittills tjänat mest på euron.

Alla partier utom vänsterpartiet Die Linke röstade för förändringarna i Greklandsinsatsen.

Det senaste beslutet innebär att Grekland får låna ytterligare nästan 44 miljarder euro för att hålla sig flytande.

Men även om det blev ett klart ja så röstade ändå fler ledamöter än i tidigare omröstningar om skuldkrisen nej – sammanlagt 100 stycken.  Ett tecken på att debatten kring krisens lösning och den tyska hållningen håller på att hårdna.

Men än så länge får Angela Merkel precis som vanligt som hon vill när det gäller skuldkrisen.

Ungefär motsvarande 5 miljarder kronor kommer de senaste nödhjälpspaketet kosta tyska skattebetalare i reda pengar. Dock klarar Tyskland det än så länge utan att behöva ta upp nya skulder.

Men frågan är känslig och regeringen pratar så lite som möjligt om det eftersom man tror att det ska skrämma bort potentiella väljare.

– Det här är bara början, säger Barbara Krüger på en gata i Berlin. Men trots det är hon för att fortsätta stödja Grekland. 

Det är även Ruby, som dock inte är säker på att hjälppengarna går till rätt behov.

– Jag är väldigt solidarisk med grekerna, men jag är rädd att pengarna bara försvinner in i bankerna, säger Ruby, och delar därmed det tyska vänsterpartiets kritik av hela räddningsinsatsen för Grekland.