SD ökar sitt opinionsstöd – trots skandalerna

2:02 min

Sverigedemokraterna stärker sitt stöd bland väljarna och noterar för november den högsta siffran någonsin i undersökningen Svensk väljaropinion, en sammanvägning av resultaten från flera opinionsinstitut, som Novus opinion gör för Ekot. Om det var val i dag skulle SD få 8,4 procent av rösterna.

Sverigedemokraterna går fortsatt framåt i väljaropinionen, trots den senaste tidens uppmärksammade avslöjanden av Expressen.

Filmbilderna med partiets dåvarande ekonomiska talesperson Erik Almqvist, och rättspolitiska talespersonen Kent Ekeroth, med järnrör i händerna, verkar inte ha påverkat Sverigedemokraternas popularitet bland väljare.

Mer än hälften av intervjuerna i opinionsundersökningarna gjordes dock före skandalen och det blir först nästa månad som det säkert kan utläsas om den gett någon effekt i opinionen.

Marie Demker är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och säger att det är sällan den här typen av skandaler leder till sänkta opinionssiffror.

– De som redan sympatiserar med SD får sin bild av att partiet är förföljt, hånat och trakasserat av eliten uppfylld. Övriga befolkningen får sin bild av sverigedemokrater som råa sällar och rasister uppfylld. Därför händer det inte särskilt mycket i opinionsläget, säger hon.

Skandalen kommer däremot att påverka Jimmie Åkessons och partiets långsiktiga plan att bli ett mer städat socialkonservativt parti och nå ännu fler väljare, en nivå på cirka 10 – 15 procent som liknande partier i andra EU-länder lyckats med, säger Marie Demker.

– Det är där som de här skandalerna kan spela in.

Novus sammanvägning av opinionsresultaten från olika institut visar att de rödgröna partierna har fortsatt övervikt med 47,9 procent mot den borgerliga alliansens 42,4 procent.

Kristdemokraterna ligger fortsatt klart under fyraprocents-spärren till riksdagen, med 3,3 procent, och Centerpartiet strax över med 4,2 procent.

Vänsterpartiet försvagas och har 5,4 procent av väljarstödet.

Kommentera: Blir du förvånad över siffrorna i Svensk väljaropinion eller var det väntat?