Granskningen av Parken Zoo

Parken Zoo ljög om Karibien-projekt

1:40 min

Parken Zoo överdriver sitt engagemang för utrotningshotade djur. Vår granskning visar att Parken Zoo bland annat ljugit om sina insatser kring ett projekt i Karibien.

Ett av Parken Zoos flaggskepp är räddningsaktionen för de utrotningshotade kycklinggrodorna i Karibien, som djurparken ständigt samlar in pengar till.

Kycklinggrodan är en jättegroda som lever på den karibiska ön Montserrat och Parken Zoo har ofta talat i media om sina insatser för grodorna.

På Parken Zoos hemsida har det under flera år stått att djurparkens personal kommer ha en central roll när det gäller att bygga upp ett utbildningscenter i Karibien och organisera utbildningar för lokalbefolkningen.

Samma sak skriver Parken Zoo på Svenska djurparksföreningens hemsida. Där står det att djurparken håller på att sätta upp en utbildningsanläggning på ön tillsammans med organisationen Durrell.

Andrew Terry arbetar på den brittiska viltvårdsorganisationen Durrell Wildlife Conservation Trust. Han är projektledare för arbetet med kycklinggrodorna på Montserrat och blir förvånad när han får höra vad Parken Zoo skrivit.

– Det var lite märkligt, måste jag säga. Vi bygger inget utbildningscenter, säger han.

Varifrån kommer det, är det något ni har diskuterat?

– Jag misstänker att det är ett missförstånd. Det är inget vi har samlat in pengar till eller haft i vår strategi, att vi skulle bygga ett utbildningscenter.

Det bor bara omkring 5 000 personer på ön Montserrat så något utbildningscenter behövs inte, förklarar Andrew Terry. Det har räckt att informera barnen i skolan och berätta om projektet i lokalradion.

De informationsinsatserna har inte Parken Zoo skänkt pengar till. Tvärtom har Parken Zoo tagit emot bidrag från den europeiska djurparksorganisationen EAZA för att ta hand om grodorna, enligt Andrew Terry.

Det karibiska grodprojektet har inte heller varit fullt så framgångsrikt som Parken Zoo velat framhäva. Parken Zoo talar inte gärna om bakslagen, som att nästan en hel kull med grodor frös ihjäl under en av transporterna till Karibien, eller att flera av de dyrbara exemplaren har dött i djurparken eftersom de har skötts på ett felaktigt sätt.

Durrells experter har fått åka till Eskilstuna för att visa personalen hur grodorna ska skötas.

– Parken har kämpat med hur man ska hålla den här arten. Det är en svår art och vi har själva specialiserat oss på den genom åren, säger Andrew Terry.

Vad har parken haft för problem?

– Att de inte kunnat se efter dem ordentligt och se till att de har de förhållanden de behöver för att växa och må bra.

Andrew Terry anser att Parken Zoos personal ska ha en eloge för att överhudtaget ha engagerat sig i kycklinggrodorna, som inte direkt är några publikdragare.

Men han tycker inte att det är okej att djurparken ljuger. Han säger att han genast ska kontakta Parken Zoo och be dem ta bort skrivningen om utbildningscentret från sin hemsida.

– Jag kommer be dem ta bort det, eftersom det helt enkelt inte är sant, säger han.

Dagen efter att vi pratat med Andrew Terry är hela sidan om bevarandeprojekten borttagen.

Ett annat projekt där Parken Zoo överdrivit sin roll är bevarandeprojektet för bomullshuvudtamariner, en utrotningshotad apa i Colombia. På Svenska djurparksföreningens hemsida uppger Parken Zoo att man är medlem i organisationen som jobbar med aporna. Men den årliga medlemsavgiften på 4 300 kronor har bara betalats in en gång till Proeycto Titi, år 2011.

Idag är Parken Zoo inte medlem längre.

– De har inte förnyat sitt medlemskap, säger en av projektledarna, Rosamira Guillen, på telefon från Colombia.

De colombianska tygväskor som djurparken säger sig sälja till förmån för aporna har inte ens skickats från Colombia. Frakten blev för dyr.

– Vi har inte utfört ordern ännu, säger Rosamira Guillen.

Hon är noga med att påpeka att hon inte vill gå ut och kritisera djurparken, utan att hon är tacksam över det bidrag organisationen har fått.

– Vi försöker motivera dem att fortsätta stödja oss, säger hon.

Andrew Terry tror inte att Parken Zoo är ensamt om att överdriva sina insatser för utrotningshotade djur. Att visa att man räddar världens djur är en viktig marknadsstrategi för många djurparker, och ibland brer de på lite extra, tror han.

– Sedan 90-talet har folk verkligen ifrågasatt djurparkers roll och varför vi har djur i fångenskap. Djurparker har hamrat in bevarandebudskapet och man ser att de tänjer på sanningen ibland, vilket jag tror att djurparksbranschen som helhet är skyldig till.

Parken Zoos vd Torbjörn Bergvall vill inte ge någon kommentar till lögnerna förrän den internt tillsatta granskningen är klar.

Styrelseordföranden Tommy Hamberg säger att han vill ta reda på mer innan han låter sig intervjuas.

– Om det är en allvarlig grej, och ingen missuppfattning, kommer jag nog behöva diskutera den här saken med fler människor, säger han.