Allt tydligare splittring mellan grupper i Egypten

2:13 min

Polariseringen i Egypten ökar dramatiskt. I dag genomför det muslimska brödraskapet demonstrationer, bland annat vid Kairos universitet. Det till stöd för president Mursis kontroversiella dekret och konstitutionen som klubbades igenom i snabbfart för ett dygn sedan.

Samtidigt växer oppositionen, som hotar med civil olydnad och fortsatta protester på Tahrirtorget.

”Revolutionen är tillbaka – Mursi trodde att han kunde göra som han ville, snart förbjuder han väl molokheya också”, sjunger en improviserad grupp på Tahrirtorget.

Molokheya är en växt, ungefär som spenat, som man gör soppa på. På 900-talet fanns här en galen Kalif som förbjud just molokheya.

Talkörer och sånger på Tahrirtorget är fulla av denna typ av ironier. Plötsligt ropar någon: ”Mursi har kommit” – och så vandrar ett bildäck in på scenen. Mursi kallades reservdäcket under valkampanjen för att han var brödraskapets andrahandsval.

– Ja, revolutionen är tillbaka, det ser du väl, säger arkitekten Farida som är här och demonstrerar.

Hon är förvånansvärt avspänd i detta spända och polariserade läge och konstaterar bara att brödraskapet är disciplinerat.

– Deras medlemmar lyder när de kommenderas ut till demonstrationer, medan vi kommer av fri vilja, därför vinner vi, säger hon.

Oppositionen här kräver att Mursi ska slopa dekretet som ger honom absolut makt i landet, de kräver också att det konstitutionsförslag som klubbades igenom av islamister med kuppartad fart natten mot fredagen, ska dras tillbaka.

– Det som gör mig mest bedrövad, säger den unge datateknikern Ahmed, är att brödaskapet stal vår revolution, det var inte de som startade den och nu har de islamiserat den.