Uppsala län

Fiskpedikyr ifrågasatt - kan sprida bakterier

1:00 min

Om man vill gå på pedikyr så är en av de senaste trenderna så kallade Fisk-spa, där små fiskar äter på dina fötter. Men i vissa delar av USA och Kanada har metoden stoppats av hygienskäl och en studie i Storbritannien visade att fiskarna kan bära på flera bakterier, bland annat en släkting till kolerabakterien.

– Klart att vi lyssnar på nyheten. Kunder som kommer hit och om dom har öppna blödande sår får dom inte sticka ner fötterna, huden ska vara hel, säger Zara Bejmyr, en av ägarna till ett Fisk-spa i Uppsala.

Det som ifrågasätts mest är hygienen och de vattenfyllda tankarna. Studien från engelska smittskyddsinstitutet HPA visar att både vattnet och fiskarna kan sprida antibiotikaresistenta bakterier och sjukdomar till människor.

– Det viktigaste är att vattnet hålls rent och att fiskarna är friska och att kundernas fötter mår jättebra när dom har varit här.

I Sverige är fiskpedikyr ett outforskat område och det finns inga restriktioner alls. Vem som helst kan etablera ett spa och det krävs varken tillstånd eller anmälan till någon myndighet. Så länge inget godkännande krävs, görs heller ingen tillsyn i salongerna.) skriver Göteorgsposten igår.

– Vi välkomnar alla som vill kontrollera och vill se hur det se ut. För det är jätterent och fint. säger Zara Bejmyr.

Karima Edell
karima.edell@sverigesradio.se