Snöröjning en allt viktigare inkomst för bönder

1:43 min

Det är inte bara mjölk och kött som försörjer landets bönder. Snö har blivit en allt viktigare inkomstkälla, visar en rapport från Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

Årets första snö faller över Skärstaddalen, som ligger mellan Gränna och Jönköping. Snö som betyder att många lantbrukare riskerar att få sin nattsömn förstörd – för att ploga vägar.

– Det är mest nätter och tidigt på morgonen man får vara ute och köra, så att alla kan komma till sina jobb, säger lantbrukare Samuel Forssmed.

Inkomster vid sidan av själva lantbruket blir allt viktigare för landets bönder. Dyra traktorer och anställda måste hållas sysselsatta även när åkrarna är täckta av snö.

– Det är otroligt viktigt och tittar vi på LRF:s medlemmar och vilken verksamhet de har så är skog störst i omsättning, sedan mjölken, och sedan kommer entreprenad, säger Helena Jonsson ordförande i LRF.

Förutom snöröjning kan det handla om allt från dikesrensning till att klippa gräs. Totalt säljer lantbrukarna den här typen av tjänster för åtta miljarder årligen enligt beräkningar som LRF gjort.

Och det har också ökat i omfattning de senaste åren.

– Jag tror intresset från lantbruket har ökat och även från de som efterfrågar tjänsterna, säger LRF-ordföranden Helena Jonsson.

Samuel Forssmed tittar lite oroligt på snön som faller. Hans anställde är bortrest och själv skulle han helst slippa ploga snö just nu.

– Det är tråkigt att man inte kan leva på bara mjölkproduktionen, då måste man växa och bli så stor. Men så är ju utvecklingen, säger Samuel Forssmed.