Åkeriprotest för rättvisa villkor

1:33 min

En 33 fordon lång lastbilskaravan ringlade fram till Götaplatsen i Göteborg på lördagen. Transportfacket och Sveriges Åkeriföretag gjorde gemensam sak och demonstrerade mot social dumpning.

Freddy Welle, fackligt aktiv fjärrbilschaufför, är en av initiativtagarna bakom lastbilsdemonstrationen. Han menar att situationen för åkerinäringen har eskalerat.

– De senaste två åren har det blivit alldeles galet, och nu har vi ju en massa domar mot de här som håller på med låglönechaufförer, säger Freddy Welle.

Ett 30-tal lastbilar rullade klockan 11.00 från Stena Line Danmarksterminalen mot Götaplatsen via Järntorget, Parkgatan och Kungsportsavenyn. Väl framme vid Götaplatsen var det många som höll tal, däribland Freddy Welle och den moderate riksdagsmannen Sten Bergheden, som också sitter i trafikutskottet.

– Vi har kommit fram till ett tiotal punkter som vi tycker behöver genomföras för att få en ordnad åkerinäring i Sverige under lagliga och schyssta villkor, säger Sten Bergheden.

Kan du ge ett exempel?

– Vi har föreslagit att vi behöver införa klampning på de lastbilar som kör olagligt och inte betalar sina böter på plats. Vi har också sagt att åklagare, polis och transportstyrelsen måste öka sina kunskaper inom den här delen. Man måste ha bättre kontroller och samordna sin verksamhet och jaga brottsligheten inom åkerinäringen, säger Sten Bergheden.

Mattias Bolin
mattias.bolin@sr.se