Nya klädregler dyrt för skogsarbetare

1:29 min

De nya reglerna för kläder vid skogsarbete, som trädde i kraft den 1 december, får kritik. Tomas Gullberg från föreningen Säker Skog tror att det kan bli problem att få tag på godkända kläder.

– De kläder vi har idag fungerar bra, det här känns som en onödig utgift, säger  Tomas Gullberg, verksamhetsledare på Säker Skog, en förening som arbetar för ökad säkerhet i skogsbruket.

De nya reglerna gäller alla som jobbar yrkesverksamt med skogen och gäller vid trädfällning. De innebär bland annat att den som arbetar med motorkedjesåg ska ha varselkläder på överkroppen. 

– Våra vanliga skogsblusar är i dag väldigt synliga med fluorescerande färger och kanske lite smala reflexremsor också, men de uppfyller inte de här nya kraven, säger Tomas Gullberg.

Alternativet till att köpa nya kläder är att ta på sig en reflexväst.

– Men det kan föra med sig olyckor, att man hakar i, och det kan bli tillbud på kuppen.

Nya regler blir det även för motorsåg inom två år då man måste ha körkort. Redan under slutet av nästa år måste den som jobbar med röjsåg ha skyddskor med sågskydd. En falsk säkerhet, enligt den ekonomiska föreningen Säker Skog.

– Det enda som skyddar är stålhättan, så det ger en falsk trygghet att tro att man har ett fullständigt skydd för att man går i motorsågsskor, säger Tomas Gullberg.