Skaraborgs tingsrätt

Skospår kan avgöra stort inbrottsmål

2:26 min

I dag kommer Skaraborgs tingsrätt att meddela domen i ett mycket speciellt mål. Det handlar om en 45-årig Skarabo som misstänks för totalt 56 inbrott. Under den pågående jakten på stortjuven upptäckte polisens tekniker en gemensam nämnare: spåren efter ett par grova arbetsskor.

Det är en omfattande utredning som beskriver hur 45-åringen brutit sig in hos villlaägare i Skara, Vara, Tibro, Hova, Hjo, Töreboda, Ljung och Skövde. Dessutom misstänks han för olaga hot mot ett par från Skövde.

Greps
När polisen till sist grep och anhöll mannen hittades förutom en mängd stöldgods även en mobiltelefon som kunde knytas till skövdeparet som utsatts för hot men också ett par grova arbetsskor.

– Skospåren har haft ett stort värde i utredningen, det har varit tråden i det hela, säger en av polisens tekniker som deltagit i den omfattande utredningen

-- Bara för att man säkrar skospår på en brottsplats så är ju inte fallet löst. Man måste också hitta en sko som matchar och personen som gått i skon. I det här fallet vill vi nog hävda att det är en klockren matchning.

Fingeravtryck
Närpolistekniker, som på grund av sitt arbete inte vill medverka med namn, berättar att det numera är sällan att de hittar fingeravtryck.

Brytmärken och skospår kan däremot ha ett stort värde i utredningen.

– Ibland får vi ge upp, vi kan ju inte ta med oss hela golvet! Men oftast får vi med oss något spår som kan vara användbart.

Brottsplatsen
De skoavtryck som säkrats på brottsplatsen skickas vidare till Göteborg där de fotograferas av och läggs in i en skodatabas. Ur den kan man sedan söka på vilken typ av sko det kan vara och få en eventuell träff om just den skon förekommit vid tidigare brott.

Än så länge har olika delar av landet sina egna sökregister, men det går mot en gemensam databas för hela landet.

– Jag är helt övertygad om att det kommer bli en nationell databas - när är svårt att säga. Framförallt de sista åren har vi sett nyttan av att dokumentera den här typen av spår.

Har du varit med om något liknande fall där ett och samma spår återkommit på det här sättet?
-- Nej, inte i den här omfattningen. Nästan alla inbrottstjuvar har sitt sätt - ett eget "modus operandus". Vårt jobb är att försöka hitta den gemensamma nämnaren.

Mannen som nu får sin dom nekar till brott på samtliga 57 åtalspunkter.