Bersani vänsterns kandidat i Italien

Italiens nästa premiärminister blir kanske Pier Luigi Bersani. Han är nu favoriten inför vårens parlamentsval, eftersom hans parti, Demokratiska partiet ser ut att vinna flest röster bland italienarna, om nu opinionsmätningarna håller i sig.

Pier Luigi Bersani är 61 år och har varit minister flera gånger och suttit i Europaparlamentet.

Motståndaren i går Matteo Renzi, Florens borgmästare, beskriver många som mer karismatisk än Bersani och den 37-årige Renzi förnyade kampanjstilen med att turnera runt i uppkavlade ärmar, lite lik Barack Obama.Men erfarenhet tycks i kristider ha vägt tyngre.

Italien styrs i dag av den icke folkvalde premiärministern Mario Monti. Fick landets företagare och finansmarknaderna avgöra så skulle förmodligen Monti få stanna kvar och få ett förnyat mandat, men han kan som senator inte kandidera politiskt och förtroendet för honom grundar sig mycket på att han just inte ingår i partipolitiken.

Pier Luigi Bersani har inför gårdagens primärval sagt att han tänker fullfölja Montis politik med reformer och åtstramningar och många spekulerar i att vem som än tar ledningen i vår kommer den att försöka värva Monti i en central position för att styra Italien ur sina ekonomiska problem.

Nu kan valrörelsen börja sparka igång. Högern väntas utse sin premiärministerkandidat den 16 december och Italiens president Napolitano har talat om den 10 mars, som ett möjligt datum för parlamentsvalet.