Sverige framför protest mot Israels bosättningar

Sverige har kallat Israels ambassadör till UD för att protestera mot planerna på att bygga 3 000 nya bostäder på palestinska områden. Byggplanerna har upprört stora delar av omvärlden – också länder som normalt alltid stödjer Israel. Många ser det som ett straff efter beslutet att uppgradera Palestina i FN.

Också FN-chefen Ban Ki-Moon instämmer i kritiken mot Israels planer på att bygga 3 000 nya bostäder på ockuperad palestinsk mark, i östra Jerusalem och på Västbanken.

Och nu kan flera länder överväga att ta hem sina Israel-ambassadörer.

Ban Ki-Moon kallar byggplanerna ett dråpslag mot försöken att rädda en tvåstatslösning.

Enligt den israeliska tidningen Haaretz överväger Storbritannien och Frankrike att för första gången att kalla hem sina ambassadörer från Israel, för att markera sin kritik mot Israels planer på fler bosättningar. 

Även utrikesminister Carl Bildt kommenterar Israels agerande i hårda ordalag. I sin blogg skriver han att åtgärderna "förefaller att vara rena repressalier mot palestinierna efter torsdagens omröstning i FN".

Och i dagens riksdagsdebatt om Gazakonflikten sa han att Sverige har kallat den israeliske ambassadören till UD för att framföra en protest.

UD har inte velat kommentera uppgifterna om att ambassadörer kan tas hem från Israel, men Bildt har tidigare stöttat de starka reaktionerna från EU och USA.

Men Israels premiärminister Benjamin Netanyahu avfärdar omvärldens kritik och säger att man kommer fortsätta bygga på platser som ligger i Israels strategiska intresse.

Planerna presenterades i fredags, som svar på beslutet i FN:s generalförsamling att uppgradera Palestina till observatörsstat.

Dessutom fryser Israel överföringar av skattepengar till Palestinska myndigheten. Runt 100 miljoner dollar som samlats in under november kommer inte att överföras.

Pengarna ska enligt Israel användas till att betala den Palestinska myndighetens skuld till ett israeliskt elbolag.

Ekot