Renoveringar i Gränby får folk att flytta

2:02 min

Efter jul och nyårshelgerna startar de stora renoveringarna i det bostadsområde i Gränby i Uppsala, som Rikshem äger. Lägenheterna får kraftigt höjda hyror efter renoveringarna och en stor del av de som bodde i det område som ska renoveras först, har redan flyttat därifrån.

– I porten där borta bodde en kille själv. Han flyttade till Gottsunda och sade att han inte hade råd att bo kvar. En familj flyttade till Värmland. I porten bredvid vet jag att det var två familjer med ensamstående mammor. De har också flyttat, säger Åse Richard som är aktiv i den lokala hyresgästföreningen.

Av 280 hyresgäster i den del av Gränby som Rikshem äger och som ska renoveras först har 130 flyttat på två år. En som fortfarande bor i Gränby nu är Lubna.

– Jag kan inte flytta härifrån, det är mitt område, säger hon.

Hon, liksom de flesta andra, får en hyreshöjning på 34 procent efter renoveringen. Och de som bott allra längst i sina lägenheter erbjuds en mindre renovering och då hyreshöjning på 18 procent. Sådan här differentierad renovering, är något ovanligt, åtminstone i storstäder.

Och Ilja Batjlan vice VD på Rikshem hävdar att den nu fått stopp på utflyttningen från Gränby.

– Det är klart att den oro som varit i början av 2012 har lett till en högre omflyttning än vanligt, men efter överenskommelsen med Hyresgästföreningen har omflyttningen i det närmaste avstannat, säger han.

Men Lubna, som bott i området i 13 år oroar sig för hur hon ska kunna ha råd att bo kvar, men hon vägrar fortfarande att flytta.

– Jag vet inte och jag vill inte flytta härifrån.

Är det några av dina grannar som har flyttat?

– Ja, många har flyttat.

Hur känns det?

– Inte bra.