Partnerskap för homosexuella svår fråga för CDU

1:57 min

När Tysklands regerande kristdemokratiska parti CDU startar sin kongress i morgon står frågan om homosexuella partnerskap på dagordningen.

I morgon samlas det regerande tyska kristdemokratiska partiet CDU till kongress. Partiordföranden Angela Merkel kommer väljas om till partiordförande för ännu en period och hyllningarna av henne väntas bli starka.

Skuldkrisens lösning lär bli ett stort tema på kongressen, men även  frågan om homosexuella partnerskap helt ska jämställas med äktenskap i Tyskland. 

Tomas Steins är homosexuell riksdagsman för det kristdemokratiska partiet CDU.

– Allt två homosexuella människor som tar långsiktigt ansvar för varandra, det är något superkristligt, det är 100 procent kristdemokratisk politik, säger han i en intervju med tv-kanalen ZDF.

Tomas Steins och andra homosexuella CDU-politiker kommer nu på den stundande kristdemokratisk partikongressen i Hannover ta strid för att registrerade partnerskap helt jämställs med äktenskap. En känslig fråga som splittrar kristdemokraterna..

Framförallt handlar skillnaderna om skatter. Ett heterosexuellt par som gifter sig i Tyskland sambeskattas och bland annat eftersom kvinnan fortfarande ofta tjänar mindre än mannen sjunker skatten för paret. Skatten sänks ytterligare med antalet barn paret får.

Samma regler gäller alltså inte för homosexuella som ingår partnerskap. De sambeskattas inte och betalar därför betydligt mer i skatt. En orättvisa som regeringen Merkel nu enligt den interna kritiken måste rätta till.

Angela Merkel själv, som i många andra frågor rört sig mott mitten ideologiskt, säger dock nej. I en intervju i tidningen Bild am Sonntag säger hon att vill behålla skattefördelarna för äktenskapet med hänvisning till den tyska grundlagen.

Hon vill också vänta med beslutet tills den tyska författningsdomstolen sagt sitt, en dom därifrån i den här frågan väntas komma nästa år.

Hennes kritiker tycker också att hon tar för stor hänsyn till de socialt konservativa i partiet, särskilt till systerpartiet CSU, kristdemokraterna i Bayern, som också ingår i Merkels regering och säger nej till en förändring.

Frågan om homosexuella par också ska få rätt att adoptera barn i Tyskland lär också diskuteras flitigt på kristdemokraternas kongress. För närvarande är det inte tillåtet i Tyskland.