Volvo PV miljardsatsar i Sverige

1:56 min

Samtidigt som Volvo PV brottas med minskad försäljning och gör sig av med bemanningsanställda, presenterade nye vd:n Håkan Samuelsson i dag investeringar i bolaget för omkring 75 miljarder kronor. Närmare hälften av investeringarna hamnar i Sverige.

Volvo Personvagnar har sedan tidigare en investeringsplan på drygt 70 miljarder kronor för åren 2011-2015. Nyheten i dag handlar om att närmare hälften av investeringarna hamnar i Sverige.

– Det här är ett stort industriprojekt för Volvo, och ett av de största industriprojekten i Sverige, säger vd Håkan Samuelsson på en presskonferens under måndagsförmiddagen.

Omkring en tredjedel av investeringarna i Sverige satsas på att uppgradera de svenska produktionsanläggningarna. Främst handlar det om satsningar i den nya karossfabriken i Torslanda som ska stå färdigbyggd under andra halvåret nästa år.

Även karossfabriken i Olofström och motorfabriken i Skövde får en del av investeringarna. Olofström ska ställa om för nya bilmodeller och i Skövde ska nya fyrcylindriga motorer tillverkas.

– Det här är en jättestor utmaning, och det är viktigt, inte bara för oss, men för Sverige, säger vd Håkan Samuelsson.

Satsningen kommer inte att leda till några nya arbetstillfällen, enligt Samuelsson, men kommer att säkra de jobb som finns i dag.

– Vi säkrar jobben för de 14 500 medarbetare vi har, plus underleverantörer.

Volvo PV:s försäljning har minskat med ungefär 6 procent i år jämfört med förra året, och därför har produktionstakten fått sänkas och inhyrd personal har fått sluta. I fredags uppgav bolaget att man drar ner produktionen av personbilar med 5 500 bilar i december.

Volvo PV:s halvårsresultat som redovisades i september visade en förlust på 254 miljoner kronor före skatt. Bolaget minskade då produktionstakten i Torslandafabriken från 57 bilar i timmen till 50. I vecka 4 nästa år ska produktionstakten minskas från 50 till 45 bilar i timmen.