Israel offentliggör fler bosättarplaner efter kritik

I ett svar till omvärldens protester mot Israels nya bosättningar offentliggör nu Israel att ännu fler kontroversiella bosättningar ska byggas.

Medan omvärlden fördömer Israels planer på bosättningar, som skulle separera Västbanken från östra Jerusalem och därigenom omintetgöra planerna på en tvåstatslösning, annonserar Israel att ännu fler bosättningar är på gång. Även denna gång kontroversiella.

Under gårdagen handlade det om bosättningar i det omstridda området E1, den enda förbindelselänken mellan östra Jerusalem och Västbanken.

Sent i går kväll annonserade Israel att ytterligare minst 1 600 planerade bosättningar i nordöstra Jerusalem ska byggas.

Det handlar om bosättarområdet Ramat Shlomo, som hittills legat på is sedan det under 2010 skapade en diplomatisk kris mellan USA och Israel.

Det var i mars 2010, under den amerikanska vicepresidenten Joe Bidens besök, som det ursprungliga beslutet om bosättningar i Ramat Shlomo fattades.

Att planerna nu sätts i verket ses som ett svar till den palestinska uppgraderingen, till observatörsstat i FN.

Även om den tidigare israeliska premiärministern Ehud Barak sa i går att Israel inte hade någon anledning att motsätta sig Palestinas FN-ansökan.