EU kräver mer tobak i det svenska snuset

Det svenska snuset, sin nuvarande form, hotas nu av ett nytt tobaksdirektiv som EU-kommissionen snart presenterar. Det ska innehålla högre andel tobak, och får inte smaksättas med örter, frukter och liknande, enligt förslaget.

Enligt förslaget måste tobaksprodukter innehålla minst 85 procent tobak. Svenskt snus innehåller cirka 50 procent och svenska snustillverkare skulle tvingas att höja tobakshalten.

– Det här visar att man egentligen inte är emot snusets eventuella skadeverkningar, utan produkten som sådan, säger den moderate EU-parlamentarikern Christoffer Fjellner till Aftonbladet.

Handelsminister Ewa Björling (M) säger till tidningen att hon inte tror det svenska snuset är hotat, och vill inte dra för stora slutsatser innan hon sett förslaget.

– Vi får ta ställning till det när det kommer. Men vi har hela tiden pläderat för att vi vill ha en ansvarsfull och enhetlig tobaksproduktreglering.

Ewa Björling säger vidare att hon känner sig lugn och trygg med det undantag som Sverige har för sitt snus.

Kommissionen vill också skärpa reglerna med krav på att snus inte får ha smaker från örter eller frukter som gör det mer lättillgängligt och kan göra det lockande för ungdomar, skriver Dagens Nyheter.

Flera populära svenska snussorter har smaktillsatser, exempelvis General som är smaksatt med bergamott och Göteborgs Rapé som har smak av enbär. De senaste åren har det även kommit snussorter med smak av mint, lakrits och citrus.

Förslaget till nytt tobaksdirektiv ska behandlas av EU-kommissionen i slutet av nästa vecka ska. Efter det ska ministerrådet och EU-parlamentet ta ställning till direktivet.