Snökaos lamslår flygtrafiken i hela Sverige

1:07 min

Flygtrafiken till och från Stockholm har under dagen i det närmaste legat nere på grund av snöovädret. På Arlanda är bara en bana öppen för ett begränsat antal flyg. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Stockholms län där det utöver morgonens kraftiga snöfall kan komma upp till 10 centimeter nysnö under kvällen.

– Det är en bekymmersam resdag i dag, säger Åsa Öhman, pressansvarig på Swedavia.

Hela dagen har Arlanda och Bromma flygplats haft en ytterst begränsad kapacitet och dessutom krockade en avisningsmaskin med ett flygplan på väg till London strax innan avresa. Motorn på planet gick sönder, men ingen passagerare skadades.

– Jag har ingen teori om hur det har gått till. Det är blåsigt där ute, men om det har påverkat vet jag inte, det får förundersökningen utvisa, säger Åsa Öhman.

Att de flesta plan inte kunnat lyfta eller landa på Arlanda har fått konsekvenser över hela landet.

– I och med att en stor del av inrikestrafiken går via Stockholm, så får det här konsekvenser över hela landet, säger Klas Nilsson, Swedavias presschef.

Vad är skälet till att ni inte kan lyfta som ni brukar göra?

– Dels det kraftiga snöfallet i kombination med dålig sikt och med vinden, som gör att det är en extra besvärlig situation.

– Snön är vi förhållandevis bra på att hantera, men det är svårt att halkbekämpa och att hantera flygplanen med sådana här vindförhållanden.

– I princip hela flygtrafiken i Sverige är påverkad av det här. Normalt rör sig ungefär 50 000 resenärer till och från Arlanda varje dag och 5 000-6 000 resenärer till och från Bromma, så det är väldigt många resenärer som berörs.

På Skavsta flygplats har flygtrafiken kunnat gå som vanligt, med vissa förseningar.

– Det har gått ganska bra, med vissa föreningar, säger Dot Gade Kulovuori, vd.

Enligt Dot Gade Kulovuori har Skavsta flygplats inte fått in några förfrågningar om eventuella omdirigeringar för flygpassagerare från Arlanda.

– De förfrågningarna kommer i så fall till vår operations-avdelning, men jag har inte hört något om några sådana än.

Enligt Klas Nilsson på Swedavia har det mesta av flygtrafiken stått kvar på sina ursprungsflygplatser eftersom man vetat om sedan innan att det skulle bli oväder.

– Det är ingen normal resdag, man har sett att det här ovädret ska komma.

Det kraftiga snöfallet har också gjort att det är besvärliga förhållanden för vägtrafiken i bland annat östra Svealand, med inställd kollektivtrafik, stängda skolor och dagis och strömlösa hushåll som följd.

Reportrar: Julia Milder  Elin Bäckström  Karin Runblom