SNÖKAOSET

Trafikverket vädjar: Stanna hemma

1:28 min

Snöfallet och vinden mattas av under kvällen och natten, men det kommer att ta tid innan allt fungerar som vanligt igen. Tidigare idag uppmanade Peter Beerman på Trafikverket alla att stanna hemma, om det gick.

– Vi rekommenderar att man inte ger sig ut i trafiken överhuvudtaget i dag, säger Peter Beerman.

Framförallt är det busstrafiken som är utslagen på många håll. Tunnelbanan däremot har klarat sig förhållandevis bra, säger Jesper Pettersson, informatör på SL till Radio Stockholm.

– Tunnelbananhar haft problem, från och till. Just nu rullar det med stora förseningar främst på gröna linjen.

Lidingöbanan står helt stilla och det är svårt att få dit ersättningsbussar på grund av väglaget. Ett tåg på Lidingöbanan spårade ur vid 13-tiden, sannolikt på grund av att det var mycket snö på banan, enligt Arriva Sverige som sköter driften.

Och hur är det med bussarna?

– Ja i stora delar av länet är det totalstopp. Viss trafik rullar fast med stora förseningar. Det går trafik i Bromma, Järfälla och Solna. Och till viss del i innerstaden, säger Jesper Pettersson.

Det kraftiga snöfallet har ställt till det ordentligt för flyget på Arlanda. De omfattande trafikstörningarna  kommer att fortsätta hela dagen och förmodligen långt in på kvällen, säger Arlandas kommunikationschef Jan Lindqvist.

– Vi har en väldigt begränsad kapacitet. Det är stora problem för flyget i hela Sverige, eftersom de flesta flyg går till eller från Arlanda.

Vad är problemet?

– Det är inte snön som är problemet. Vi är världsledande i snöröjning på Arlanda. Problemet är kombination snön och den starka vinden. Det polerar upp banorna så vi får inte upp friktionsvärdena tillräckligt mycket vilket innebär att flygbolagen inte vill landa.

På Bromma kan man hantera enskilda flygplan men har är en starkt begränsad situation.

Flera resenärer är strandsatta på Arlanda. Malin Dumén var på väg till London för att julshoppa men även hon är fast på Arlanda. Nu ska hon försöka boka om sina biljetter till ett senare flyg.

– Men det ser rätt svårt ut, kön är lång.

Fick ni information i morse om att planet var inställda?

– Vi förstod att det var kaos. Men fi fick sms från Norwegian att flyget skulle gå i utsatt tid, men tyvärr.

De omfattande trafikstörningarna på Arlanda kommer att fortsätta hela dagen och förmodligen långt in på kvällen, säger Arlandas kommunikationschef Jan Lindqvist.

Alla resenärer uppmanas att kontakta sitt flygbolag för att få hjälp med mat, eventuellt hotellrum eller buss eller annan ersättningstrafik.

Swedavia hoppas att fler flyg ska kunna lyfta under torsdagen, men vågar inte ge några prognoser.

Radio Stockholm
TT
P4 Extra