"Atlas över avlägsna öar" av Judith Schalansky

2:55 min

Den tyska författaren Judith Schalansky har skrivit om platser långt borta i den bästsäljande boken "Atlas över avlägsna öar". Med undertiteln: "Femtio öar som jag aldrig har besökt och som jag aldrig kommer besöka". Författaren och öbon Fredrik Sjöberg har läst.

Det är något särskilt med tandläkare. Exempelvis bodde i Berlin, på 20-talet, en tandläkare som var så trött på civilisationen att han bestämde sig för att söka något enklare. Han lyckades få ihop det med en yngre lärarinna, som delade hans tanke att kläder var ganska onödiga, och tillsammans begav de sig så till Galapagos, där de slog sig ner på Floreana, en mindre ö som dittills motstått alla kolonisationsförsök.

Ja, och där levde de sen, i ett plåtskjul, alldeles nakna.

På 30-talet utökades kolonin med en österrikisk baronessa och hennes två älskare, varefter allt utvecklades i en oroväckande riktning som vi inte ska gå in på här. Så mycket kan dock sägas att historien om dessa nudister och deras leverne förekommer i boken "Atlas över avlägsna öar", av den tyska författarinnan Judith Schalansky, född 1980.

Som barn bodde hon i DDR, bakom järnridån, och vande sig då vid att resa i fantasin. Med pekfingret i kartboken stavade hon sig igenom namnen på öar som ingen vettig människa besöker. Hennes bok handlar om femtio sådana öar i världshaven. Eller så handlar den om nånting annat. Drömmar kanske, och galenskap.

Hur som helst är boken ett äventyr, en poetisk resa till fjärran öar som Ascension och Diego Garcia, Clipperton och Île de la Possession. Och alla ruvar de på berättelser om valfångare, fantaster och vilsekomna. Somliga öar, som Howland i Stilla Havet, är små som risgryn på kartan, medan andra är stora med höga berg men hopplösa ändå.

Till de senare hör den franska vulkanön Amsterdam i södra Indiska oceanen, där ingen bor i längden mer än sälar, pingviner och vetenskapsmän. Schalansky berättar att ingen kvinna någonsin har stannat längre på denna ö än 48 timmar, vilket går att begripa mot bakgrund av att stället befolkas av klimatforskare, alla män, vilkas enda underhållning, förutom restaurang Storlabben, är en överdimensionerad porrbiograf.

"Atlas över avlägsna öar" speglar sålunda mycket av det jag redan visste om öbor, samt bekräftar även, i någon mån, mina fördomar om tandläkare.