Olyckor och inställd trafik i snökaosets spår

1:26 min

Det är stora störningar och många trafikolyckor i landet på grund av snöovädret. I Stockholm råder kaos på vägarna och i Skolsta i Uppsala län välte en dubbeldäckare, med flera skadade till följd. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Stockholms län på grund av kraftigt snöfall i kombination med hårda vindar. Tusentals elkunder har drabbats av strömavbrott i snövädret.

Det kraftiga snöfallet har förutom att det lamslagit flyget till och från Stockholm, även gjort att det är extremt besvärliga förhållanden för vägtrafiken på flera håll i landet. Framför allt är det besvärligt i Stockholms län där en klass 2-varning är utfärdad, men även i andra delar av östra Svealand och i delar av Götaland.

Polisen och Trafikverket kom vid 13-tiden med en varning till bilister i Storstockholmsområdet.

-- Man ska inte ge sig ut på vägarna i Storstockholmsområdet om man inte absolut måste, säger Eva Nordén, presskommunikatör på Trafikverket.

I Stockholm rådde vid lunchtid kaos på vägarna, speciellt för tung trafik, enligt Radio Stockholms trafikredaktion.

– Det är lastbilar som fastnat på vägar överallt i staden och vägar stängs av till och från. Det är extremt dålig sikt och väldigt halt överallt, det är inte greppbart just nu, säger en medarbetare på trafikredaktionen.

Kaoset höll i sig även under kvällen. På väg 73, som tidigare under dagen inte varit farbar, stod flera lastbilar stilla efter ett fordonshaveri vid 18.30.

All lokaltrafik i hela Stockholms län från Norrtälje till Nynäshamn har stora problem, där en femtedel av landets befolkning bor. Och ju längre ut i länet desto större blir problemen. I Nynäshamn och Nacka-Värmdö är all lokaltrafik inställd.

I Stockholms innerstad är det stopp i all busstrafik sedan strax efter kl 12.

Även i andra län har lokaltrafiken problem, i till exempel Enköping och Uppsala är all busstrafik inställd.

Också SJ har problem och ska dra ner på antalet avgångar i eftermiddag och i kväll till följd av de stora störningar som uppstått efter växelfel på olika håll i landet i ovädrets spår. Vilka avgångar som ställs in meddelas senare i dag.

Enligt Trafikverket driver snön in på vägbanorna och plogbilarna hinner inte få bort snön i hela östra Svealand, men påpekar också att det är vinterväglag i hela landet.

– På vissa platser är det mer intensivt än andra, som till exempel Jönköping, Vätternområdet och Stockholm, men vinterväglag råder i hela landet, och man ska ha respekt för det och ta det lugnt i trafiken, säger Eva Nordén, presskommunikatör på Trafikverket.

En kvinna omkom i en singelolycka i morse i Västergötland mellan Vedum och Herrljunga. Polisen tror att det dåliga väglaget var orsaken till att bilen sladdade av vägen och in i ett träd.

En person omkom och två fördes till sjukhus efter en olycka på väg 184 utanför Gudhem i Falköpings kommun. Tre lastbilar och en timmerbil var inblandade i olyckan. Timmerbilen välte över en av lastbilarna och föraren klämdes fast och omkom. Skadorna för de övriga personerna bedöms som lindriga.

På E4:an i Gävleborgs län har många lastbilar kört av vägen, samma sak i Östergötland. I Uppsala län välte en dubbeldäckarbuss på väg 55 vid Skolsta under förmiddagen och flera personer skadades, varav en allvarligt. På kvällen välte en buss med ett 50-tal pensionärer mellan Enköping och Grillby som inte kunde ta sig ut. Ingen skadades dock allvarligt.

Minst tre personer skadades när en lastbil krockade med en personbil utanför Gimo.

Norr om Västervik i Kalmar län körde en skolbuss i diket vid Bjursund under morgonen, ingen där ska ha skadats allvarligt. I Jönköping har halka och snömodd lett till flera avåkningar under morgonen.

Också postutdelningen drabbas av snökaoset. I ett pressmeddelande varnar Posten för att det i delar av Stockholms län, Uppland och Södermanland inte blir någon postutdelning i dag.

Strax efter lunch rapporterade två av de stora elbolagen att tusentals kunder drabbats av strömavbrott.

Det är framförallt kunder i östra Svealand som är utan el just nu.

– Det är mycket besvärligt för teknikerna att ta sig fram, både på vägarna och i skog och mark. Men vi jobbar så fort vi kan, säger Viktoria Raft, pressekreterare hos Vattenfall, till TT.

Vattenfall har 5 500 strömlösa kunder i Stockholmsområdet.

I Östergötland är 500 av Eon:s kunder i Gryts skärgård utan ström. På Eon beräknar man att samtliga ska ha fått tillbaka elen vid 17-tiden i eftermiddag. 

Eon har också ett avbrott som drabbat omkring 1 000 personer i Jämtland. Om det avbrottet beror på vädret eller inte är oklart.

Tidigare i dag drabbades Fortums kunder på Ekerö av ett avbrott som nu är åtgärdat.