SD ökar – KD utanför riksdagen i ny mätning

1:46 min

Sverigedemokraterna fortsätter att öka sitt stöd bland väljarna och skulle enligt SCB:s stora väljarundersökning få 7,9 procent av rösterna om det vore val i dag. Undersökningen visar också att de rödgröna partierna har stöd av 49,1 procent av väljarna, medan de fyra regeringspartierna har stöd av 41,8 procent.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson tror trots de dystra siffrorna att alliansen kan vända opinionen och komma igen.

– Jag tror att alliansen har en bra chans inför valet 2014 att kunna vända på detta och faktiskt kunna vinna valet, säger han.

För regeringspartierna är Kristdemokraterna det största problemet genom att KD återigen placerar sig under fyraprocentsspärren.

– Ja, vi har en dålig vana att ligga dåligt mellan valen och det behöver vi ändra på. Återkom gärna på valdagen om två år så ska vi göra vårt allra bästa för att öka stödet, säger partisekreterare Acko Ankarberg.

Hur ska det gå till?

– Genom det vanliga arbetet. Träffa människor, samtala om vad de tycker och tänker och berätta om kristdemokratin, som är en värdebaserad politik som också stärker människors möjligheter att kunna påverka välfärden.

Socialdemokraterna får en statistiskt säkerställd försvagning av väljarstödet, jämfört med SCB:s mätning i maj. Det är minus 2,5 procent till 34,8 procent för Socialdemokraterna.

Men de rödgröna har ändå ett stort försprång mot de borgerliga partierna.

Sverigedemokraterna ökar sitt stöd från i maj med 2,5 procent och hamnar på 7,9 procents stöd.

Huvuddelen av mätningen gjordes innan Expressen publicerade filmen där bland andra den före detta ekonomisk-politiske talespersonen Erik Almkvist bryter mot den nolltolerans som partiet har mot rasism.

– Vi ska bli bättre på att kommunicera ut vår politik. Vi har breddat vår politik avsevärt sedan riksdagsinträdet och det är väl det som också börjar bära frukt nu, säger SD:s partisekreterare Björn Söder.

Sverigedemokraternas framgång beror enligt SCB:s undersökning på att partiet tar väljare från Socialdemokraterna och Moderaterna.

– Jag tror att i grund och botten det här handlar om att människor är oroliga, säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson.

– Man ser att vi har varselvågor som kommer in över Sverige. Det är stor ekonomisk oro över Europa. Det påverkar människor och missnöjespartier kan då i den farten få lite höjt stöd. Det måste vi ta på allvar, säger han.