Sverige

Priserna på julmat rasar

Intresset för mat har aldrig varit större än nu. Ändå förväntar vi oss att maten inte ska kosta särskilt mycket. Priserna på julmat sjunker. En liter julmust kostar till och med mindre nu jämfört med för 30 år sedan.

– Det ges ut en kokbok om dagen, TV-kockar finns i alla kanaler och vi lägger ned hur mycket som helst på våra extremt stylade kök. Allt annat får kosta men andelen vi lägger på själva maten blir allt mindre, säger Marie Söderqvist, vd för branschorganisationen Livsmedelsföretagen (LI).

Oväntade blandningar

LI hade bjudit in till årets julbord där de nyaste trenderna presenterades. Och en av trenderna är att blanda oväntade smaker med varandra. På julbordet fanns allt från julskinka från rapsuppfödd gris, blåbärskryddad senap - som faktiskt vunnit världsmästartiteln vid en tävling avgjord i Kanada- champangekryddad ost, glögg med hallon/lakrits-smak och mycket mera.

– Livsmedelsindustrin lanserar en mängd nya produkter till jul och har en innovationstakt som faktiskt är snabbare än modeindustrins, säger Söderqvist.

– Men med den prispress som råder kan det bli svårt att fortsätta.

Jämfört priser

LI har forskat i arkiven och jämfört priserna på julskinka, prinskorv och julmust i dag och för 30 år sedan.

– Vi har kollat kampanjpriserna då och nu, säger Carl Eckerdal, chefsekonom på LI.

Och slutsatsen blev att priserna på den klassiska julmaten inte tillnärmelsevis följt med konsumentprisindex (KPI) uppåt utan mer eller mindre halverats de senaste trettio åren jämfört med KPI.

Kostar mindre

En liter julmust kostar till och med mindre nu jämfört med för 30 år sedan. Hade julmusten, som kostade 5 kronor litern 1982, följt KPI hade den 2010 kostat 12:40, i stället för 4:60 kronor litern.

Samtidigt som prispressen är bra för konsumenterna har det lett till att var fjärde anställd i branschen nu arbetar i ett livsmedelsföretag som går med förlust, enligt LI.

– En gris äter lika mycket foder i dag som då, dagligvaruhandeln skruvar åt tumskruvarna, vi värderar inte maten och svinnet är alarmerande högt, summerar Eckerdal det branschen har att tampas med.

TT