Tyska staten vill förbjuda högerextrema NPD

1:26 min

Den tyska staten ska försöka få det tyska högerextremistiska partiet NPD förbjudet av den tyska författningsdomstolen. Det har inrikesministrarna i de 16 tyska delstaterna kommit fram till. Frågan är känslig. För snart 10 år sedan underkände författningsdomstolen det första försöket att förbjuda partiet.

Inrikesministrarna i de tyska delstaterna bestämde enhälligt att den tyska staten ska anmäla det högerextremistiska partiet NPD, Tyska nationaldemokratiska partiet, till den tyska författningsdomstolen för att försöka få det förbjudet.

Enligt ministrarna har man nu samlat så mycket bevis för att NPD i sitt partiprogram och i sitt agerande bryter mot den tyska författningen att en anmälan till författningsdomstolen är möjlig.

Partiet vill bland annat avskaffa demokratin och är enligt inrikesministrarna rasistiskt, vilket bryter mot grundlagen.

Det slutgiltiga beslutet om en anmälan kommer fattas i morgon av Bundesrat, den kammare i den tyska riksdagen som företräder delstaterna. Men dess beslut väntas följa inrikesministrarnas rekommendation.

Det var efter att den nynazistiska terrortrion NSU avslöjades för drygt ett år sedan, som frågan om ett förbud av NPD blev högaktuellt igen.

Terrortrion tog ju på sig tio mord, nio på invandrare och ett på en polis, under 2000-talet.

Vid förra försöket att förbjuda NPD 2003 underkände författningsdomstolen själva anmälan.

Bland dem som är skeptiska till ett nytt försök finns förbundskansler Angela Merkel. De är rädda för att man ska misslyckas en gång till. Det skulle i så fall bara stärka NPD, menar skeptikerna.

Partiet får numer bara marginellt stöd i opinionsundersökningar, men har inflytande och representation i vissa kommuner och i två delstatsparlament.