Fortsatt stora störningar i trafiken

Det kraftiga snövädret som igår låg över Svealand drar sig norrut i dag och mest snö väntas längs Norrlandskusten. SMHI:s klass 1-varning ligger kvar från Roslagen i söder till Västernorrland i norr. Stora störningar är att vänta i trafiken även under torsdagen.

– Jag ska ta mig till Stockholm om det nu finns något tåg, sa en uppgiven resenär i Uppsala som ville ta sig med tåg till Stockholm på morgonen.

Hur ser chanserna ut?

– Det verkar minst sagt hopplöst.

Vad händer om du inte kommer iväg? 

– Jag det undrar jag också, jag har ett viktigt sammanträde. Jag är ute i mycket god tid, men tror inte på det.  

Under dagen väntas gårdagens oväder dra vidare norröver. SMHI har utfärdat en klass 1 varning för snöfallet från Roslagskusten upp längs södra Norrlandskusten och ända upp till och med Västerbotten.

Fram till i kväll kan det komma upp till 30 centimeter nysnö på sina håll och det är risk för drivbildning.

Trafikverket tror att problemen i tåg- och vägtrafiken kommer att fortsätta även under torsdagen.

Bejsi Sundin vid Trafikverket säger att trafikanter både på väg och tåg kommer att påverkas även i dag som en följd av gårdagens kaos.

– Det tar tid att röja efter ett sådant här kraftigt snöfall med kraftig blåst som har gjort att många växlar har täppts till. Vi var ute i går kväll och i natt och vi fortsätter nu under dagen att röja. Men som sagt, det är otroliga mängder som har kommit och det är väldigt många växlar att se över, säger Bejsi Sundin.

På gatorna i Stockholmsområdet forsätter snöröjningsarbetet även i dag och det bidrar till problem att ta sig fram med både med kollektivtrafik och bil.

Klaes Nilsson som är presschef på Swedavia säger att det när det gäller flygen ser bättre ut i dag jämfört med i går men att det kan bli följdproblem framförallt till och från flygplatserna kring Stockholm.

-- Flygplan och personal har befunnit sig på fel plats enligt tidtabell. Vi har en viss följdproblematik, men på det stora hela ser det mycket ljusare ut i dag än i går.

Snöandet mattas sedan av under torsdagen och ovädret splittrats så småningom upp, enligt SMHI.

– Det fortsätter snöa, men kommer inte upp i klass 1-varning, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

– Tittar man fram mot fredagen är det främst mellersta Norrland som får snö och det kommer att vara klart och kallt på flera håll.