Arbetslösa med aktivitetsstöd har fyrdubblats

2:00 min

Allt fler arbetslösa hamnar i så kallade åtgärder – ett misslyckande tycker Centerpartiet som lovade motsatsen i valrörelsen 2010.

Antalet arbetslösa i arbetsmarknadspolitiska program har ökat dramatiskt de senaste åren och är nu fyra gånger så många som de var 2007.

”Jag tänkte att han skulle gå AMS-kurser.”

”När jag bli stor ska jag bli utlasad.”

Centerpartiet skojar i valrörelsen 2010 om vilka drömmar den nyblivna mamman, den lilla flickan och studenten har.

”En månad kvar – sedan kommer vi ut i åtgärder... Jaaa!”

”Ska vi tillbaka till bidragssverige eller ska vi har riktiga jobb i nya företag? Det bestämmer du.”

Men utvecklingen av hur många som verkligen hamnade i åtgärder går på tvärs med förre centerledaren Maud Olofssons budskap i valfilmen från 2010.

Det visar siffror från Försäkringskassan som ju är den myndighet som betalar ut ersättning till arbetslösa som deltar i Arbetsförmedlingens olika program – eller åtgärder som de ju också kallas.

I oktober 2007 fick 40 000 personer aktivitetsstöd. I oktober i år var de 160 000. Alltså fyrdubblats på 5 år.

Och här räknas inte de in som fått ett nystartsjobb eller har lönebidrag, till exempel.

2007 var antalet personer i åtgärder historiskt lågt. Vilket både har med konjunkturen, men också med den omställning av arbetsmarknadspolitiken som gjordes då, att göra.

Men även om man jämför med oktober 2002, alltså för tio år sen, så är antalet arbetslösa med aktivitetsstöd betydligt fler nu.

Annika Qarlsson är Centerpartiets talesperson i arbetsmarknadspolitiska frågor.

– Jo, men det är klart att det är ett bekymmer.

Men vad har du att säga till de väljare som faktiskt trodde på Centerpartiet och röstade på Centerpartiet sedan de sett reklamfilmen och så visar det sig att det är jättemånga fler som är i arbetsmarknadspolitiska åtgärder jämfört med tidigare?

– Jag tycker att de ska vara glada över att de har Centerpartiet i regeringen för vi har varit med och bidragit till att vi faktiskt flyttar fram positionerna i de här frågorna och att vi fortsätter att driva det här.