Oskarshamns kärnkraftverk måste stoppa reaktor

1:16 min

Kärnkraftverket i Oskarshamn tvingas stoppa en reaktor. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten lever verket inte upp till säkerhetskraven, och det finns stora brister i reservmatningssystemet.

– Vi bedömer det som allvarligt om vi inte har förtroende för deras hjälpkraftsmatning. Vad vi har sett har man inte följt de underhållsrekommendationer som leverantörerna har gjort, och OKG har inte motiverat varför man inte gjort det, säger Leif Karlsson, som är enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM.

Myndigheten beslutade i dag att driften av kärnkraftsreaktorn O2 ska stoppas utan dröjsmål.

Just nu pågår arbetet med en effektsänkning. Det tar mellan 8 och 10 timmar att stoppa en reaktor.

Det handlar alltså om säkerhetsbrister i reservsystemet, något som kan få stora konsekvenser.

– Det som hände i Fukushima var att man tappade all sin elmatning, så att den fungerar är otroligt viktig för kärnkraftverken, och att man kan lita på sina nödkraftssystem, säger Leif Karlsson.

Oskarshamns kärnkraftverk har höjt effekten på reaktorn och har under flera omgångar jobbat med säkerhetsförbättringar, och har nu fått förlängd tid för att bli klara med det arbetet.

Men det var i samband med dispensansökningen som Strålsäkerhetsmyndigheten upptäckte bristerna, säger Leif Karlsson.

– Det var när vi gick igenom det materialet som vi hittade de här uppgifterna om att man hade hoppat över vissa underhållsåtgärder på dieslarna och att man hade de här åldringsproblemen på gasturbiner och brytare, säger Leif Karlsson, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.

OKG:s vd Johan Svenningsson tror inte att det kommer att bli ett långvarigt stopp, och säger att man självklart respekterar SSM:s beslut.

– Vi har gjort en värdering att systemen är driftklara och nu har myndigheten utvärderat det här och kommit till en annan slutsats. Självklart respekterar vi det och har nu gått ner med anläggningen och ska påbörja servicen, säger OKG:s vd Johan Svenningsson.

Hur lång kan det ta att gå upp i drift igen?

– Vi håller på att ta fram tidplaner, men vår bedömning är cirka två veckor.