Rädda barnen: Fattiga barn utsatta på många sätt

1:40 min

Vart tredje barn med utländsk bakgrund i Sverige lever i fattigdom, enligt Rädda barnens årsrapport. Tuffast är det för barnen med utländsk bakgrund som har ensamstående förälder.

Johanna Saunders i Malmö möter de fattiga barnen i sitt arbete som enhetschef på Stadsmissionens verksamhet Enter Malmö.

– Barn som far illa på grund av missbrukande föräldrar, barn som blir utsatta för barnmisshandel. All den här problematiken går hand i hand med fattigdomen. Det är i de stadsdelar där det är mest fattigdom, som de sociala problemen är som tyngst. Det ser vi jättetydligt, säger hon.

Malmö, där Johanna Saunders arbetar, är den kommun som har den högsta andelen fattiga barn, drygt 32 procent. Täby har lägst andel. 4 procent av barnen är fattiga där.

Antalet utsatta barn som lever i fattigdom sjönk något från 2009 till 2010, enligt Rädda Barnens rapport.

I dag är 242 000 barn fattiga, vilket innebär 12,7 procent av alla barn.

Enligt Elisabeth Dahlgren, generalsekreterare för Rädda Barnen är tre grupper extra utsatta.

– Det är barn till ensamstående, det är barn till utlandsfödda föräldrar och det är väldigt unga föräldrar, säger hon.

En familj med ett barn och en vuxen räknas som fattig om man har inkomster och bidrag på under 11 450 kronor per månad. Motsvarande summa för en familj med två vuxna och två barn ligger på 17 450 kronor per månad.

De här barnen är utsatta på många sätt, menar Elisabeth Dahlgren på Rädda Barnen.

– Det här är barn som får sämre hälsa, som har större risk bli mobbade, större risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, barn som inte går ut grundskolan, barn som inte kommer in på gymnasiet, som inte kommer in på arbetsmarknaden. Det är en väldigt utsatt grupp barn, säger Elisabeth Dahlgren.