Föredömligt Ghana går till demokratiskt val

2:01 min

I Ghana i Västafrika hålls det val i dag. Landet är en av de snabbast växande av de framgångsrika afrikanska ekonomierna, men ses också som ett demokratiskt föredöme på kontinenten.

Tv-sänd presidentvalsdebatt där alla fyra huvudkandidater ställer upp – det hör inte till vanligheterna i afrikanska presidentval, men i Ghana händer det.

Där står valet i dag framför allt mellan sittande presidenten, socialdemokratiska John Dramani Mahama, som väntas gå ett mycket jämnt lopp med främsta utmanaren, den borgerliga Nana Akufo-Addo.

Ghana är i dag en av de tio snabbast växande ekonomier i världen med en tillväxt på 14 procent förra året.

Bland annat tack vare den nyligen hittade oljan som nu spär ut den kakao- och guldbaserade ekonomin.

Valfrågorna har främst handlat om hur de nya oljepengarna klokast ska användas, med löften om allt ifrån mer vägar och el till gratis skolgång högre upp i åldrarna.

Men det är inte bara ekonomin som ger landet ryktbarhet i dag – Ghana, med flera fredliga lyckade val bakom sig, ses som ett verkligt demokratiskt föredöme på en kontinent där det inte alltid är gott om sådana.

Trots sina kenyanska rötter valde till exempel USA:s president Barack Obama att komma till Ghana på sin första, och hittills enda Afrikaresa – en noga utvald plats för att hålla sitt linjetal om att Afrika inte behöver fler starka män, utan starka institutioner.

Och det är just vad Ghana har – landets valkommission som arbetar för högtryck i dag är ständigt nominerad till Nobels fredspris, för sin integritet och sitt oberoende som verkligen bidrar till fred.

Få händelser har varit så blodiga och dödliga i Afrika de senaste åren som fuskfyllda val där två kandidater båda hävdar att de har vunnit och de som har gått till valurnorna för sin medborgerliga plikt och rättighet är de som offras i maktkampen efteråt.