Italien vacklar i politiskt limbo

1:43 min

Italiens premiärminister Monti och hans teknokratregering överlevde i går en förtroendeomröstning men har inte längre en majoritet bakom sig i senaten för att driva igenom sina förslag.

Silvio Berlusconis parti Frihetens folk har dragit tillbaka sitt stöd och försatt Italien i ett politiskt instabilt läge.

"Monti hänger på en tråd" – så löd rubriken i en av tv-kanalerna i går kväll och samtliga kanaler talade om regeringskris.

Den partilöse Mario Monti lever som regeringschef i händerna på parlamentarikerna som röstar och avgör om hans åtstramningar och reformer ska gå igenom.

Hittills har Monti backats upp, men i går hoppade Berlusconis parti Frihetens folk av. Det som utlöste protesten var att Montis industriminister varit kritisk mot att Silvio Berlusconi överväger att kandidera i parlamentsvalet i vår.  

Italiens president Giorgio Napolitano försökte i går kväll att dämpa oron.

– Att detta handlar om politiska spänningar inför vårens parlamentsval kan även andra utanför Italien inse, utan att skapa panik om vårt lands stabilitet, var Napolitanos budskap.

Han gör nu allt för att slippa utlysa nyval och låta Monti få fortsätta sin tid ut. 

Pier Luigi Bersani, Demokratiska Partiet ledare, är storfavoriten till att väljas till Italiens nästa premiärminister. Han säger att han litar på presidentens ledning.

Räntan på italienska obligationer steg i går. Hur finansmarknaderna reagerar framöver kommer förmodligen avgöra om vårens val måste ske omgående.