Valdemarsvik

Asylboende döms ut

2:29 min

Trasiga fönster, svartmögel och kackerlackor i köket. Så ser det ut i de lägenheter i Gusum där Migrationsverket inhyst över 160 flyktingar. Vi tog med oss Hyresgästföreningen till Pionvägen. 

– Det här nog det absolut värsta jag har sett genom åren, säger Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen Sydost efter att ha besökt några av lägenheterna på Pionvägen i Gusum.

Enligt en granskning som Sveriges Radio har gjort har Migrationsverket i år betalat över en halv miljard kronor för, i flera fall undermåliga, boenden för asylsökande i landet.

I Östergötland lever just nu omkring 680 asylsökande i olika boenden. De flesta bor i Finspång och i Valdemarsvik. 

I det slitna miljonprogramsområdet i Gusum har 163 asylsökande inhysts. Vi åkte dit och knackade dörr för att kolla i vilket skick lägenheterna var och möttes bland annat av trasiga fönster, slitna golvmattor som släppt i fogarna,  trasiga lampor, rostiga icke fungerande köksfläktar, trasiga kökslådor, slitna bänksskivor, svartmögel och boende som uppger att de har kackerlackor i lägenheten.

– Det börjar ju så fort man kommer in. Ytterdörren är spräckt, brevlådan hänger på trekvart, ringklockan fungerar inte och tapeterna skulle ha bytts för massor av år sedan. Så här ska ingen behöva bo, säger Björn Johansson.          

I en av lägenheterna vi besöker, en trerummare, bor sex asylsökande. En av dem berättar att det rör sig kackerlackor i hela lägenheten. Mest kackerlackor finns det kring diskbänken och i kökslådorna, men de finns även i de övriga rummen. Björn Johansson tar sig även en titt i vardagsrummet, som fungerar som sovrum för två asylsökande män.

– Här ser man ju att ventilationen inte är som den ska. Det står vatten på fönsterkarmen på insidan. Och här har träet ruttnat och så svartmögel. Det är ju hälsovådligt.

I köket ser det inte bättre ut.

– Här ser det ju förskräckligt ut. Här är lådorna utan fronter, det är svartmögel utmed golvlistorna, bänkskivan har lyfts. Det är helt omöjligt att hålla rent på sådana här ytor.

Fläkten i köket ger Björn Johansson inte heller mycket för.

– Det är något svartmögligt plåtschabrak som en gång har varit en fläkt.

Den fungerar inte, vad säger du om det?

– Ja, det märks att det inte är ventilerat här. Det är ju därför det blir fukt och mögel.

Och det är inte bara inne i lägenheten som problemen finns. Ute på balkongen väntar nästa upptäckt.

– Ja, här saknas det ju balkongräcke helt och hållet på en halvmeter. Här kan ju barn ramla ut. Det är ju farligt. Och det här är också en sådan sak som ska åtgärdas akut. Och här tycker jag att man från kommunens sida borde gå in och agera också. Jag tycker att det är förskräckligt att Migrationsverket inte  trycker på. Man betalar faktiskt hyra för hela och funktionella hus, så det är ju ingen kostnad för Migrationsverket. Det är bara att man bemödar sig att säga till.