Försvarar ökade aktivitetsstöd trots vallöfte

1:35 min

Trots att den borgerliga alliansen gick till val på att "sluta gömma undan" arbetslösa i arbetsmarknadspolitiska program, är det fyra gånger så många som ingår i sådana i dag jämfört med 2007. Arbetsmarknadsministern försvarar i dag åtgärderna.

Fler och fler arbetslösa hamnar i så kallade åtgärder. I morse berättade vi att det är fyra gånger så många som ingår i arbetsmarknadspolitiska program idag, jämfört med 2007.

Detta trots att alliansen gick till val på att "sluta gömma undan" arbetslösa, som man sa.

Men arbetsmarknadsminister Hillevi Engström säger idag att åtgärderna behövs i den djupa och långa lågkonjunktur som råder.

– För oss är det viktigt att människor som blir arbetslösa får stöd, får arbetspraktik, får arbetsmarknadsutbildning och åtgärder som gör att de får chansen att ta ett nytt arbete, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M).

Antalet arbetslösa i arbetsmarknadsåtgärder har ökat från 40 000 till 160 000 mellan oktober 2007 och oktober 2012.

Det är en fyrdubbling på fem år, enligt siffror från Försäkringskassan. Inte sedan 90-talskrisen har deltagarna varit så många.

Hillevi Engström tycker alltså i dag att arbetsmarknadsåtgärderna behövs. Tidigare lät det annorlunda.

”En månad kvar, sedan kommer vi ut i åtgärder” skrålar studerande i Centerpartiets valreklam från 2010. ”Ska vi gå tillbaka till bidragssverige, eller ska vi ha riktiga jobb i nya företag?” frågade sig Maud Olofsson i samma film.

Men arbetsmarknadsåtgärderna har inte minskat i omfattning efter Centerpartiets reklamfilm 2010.

I själva verket påminner dagens åtgärder väldigt mycket om den Socialdemokratiska regeringens recept mot arbetslösheten, efter valet 1994 - något som arbetsmarknadsminister Hillevi Engström tycker går att försvara.

– Det skulle vara ansvarslöst om vi inte gav människor chansen att få ett arbete. Det är viktigt med arbetsmarknadsutbildning, arbetspraktik och rehabilitering, därför är det inte konstigt att människor får aktivitetsstöd.

– Tidigare fanns det en rundgång i a-kassan, nu har aktivitetsstödet ersatt de som tidigare var i a-kassan, så i grunden är det naturliga förklaringar till det här fenomenet, säger Hillevi Engström.

Ylva Johansson som är arbetsmarknadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna håller inte med om att alliansens arbetsmarknadspolitik liknar den som Socialdemokraterna tidigare förde.

Hon har visserligen inget emot att många deltar i utbildning och andra åtgärder, men hon tycker att det är fel åtgärder.

– Om det vore så att det ledde till arbete så vore det bra. Problemet är att människor skyfflas runt under allt längre tid i de här åtgärderna och att de inte leder till arbete och det är jag väldigt kritisk emot.