Psykisk ohälsa hinder till jobb och relation

5:48 min

Våga prata mer med de som mår psykiskt dåligt, det uppmanar nu den nationella kampanjen "Hjärnkoll". Många vågar inte själva berätta, söka arbete eller inleda en relation pga sin psykiska ohälsa.

Den nationella kampanjen "Hjärnkoll" vill att alla pratar mer om psykisk ohälsa. Alla människor skall ha lika rättigheter oavsett psykiska olikheter men trots att tre av fyra svenskar har erfarenhet av psykisk ohälsa så pratar vi sällan om det.

Det vill man ändra idag. Med Glögg o pepparkakor, pratande politiker, fackeltåg ikväll, musik och fotoutställning så har det manifesterats sedan klockan 13 på östercentrum. Disktrasor har delats ut med texten "ibland suger livet" vilket gett kontakter att börja prata.

Mörkertalet är stort och vid fackeltåget går man under parollen "vi syns i mörkret" vilket väl beskriver hur människor med psykisk ohälsa känner det.
Någonstans mellan 20 - 40 % av befolkningen har haft allt från en lätt depression, gått in i väggen eller så kraftiga problem att de behöver heltidsvård. I en färsk studie gjord av CEPI, Centrum för Evidensbaserade Psyksociala listas några av personernas största problem:

75% undviker att prata om sina problem, 
52% undviker att söka arbete
47% vågar inte starta en ny relation 

De tillfrågade 210 personerna i studien menar också att mer än hälften av deras bekanta som känner till problemen undviker att prata eller träffa dem.