Self-gifting – Julklappar till dig själv ny trend

1:31 min

Trenden med så kallad self-gifting har tagit fart i USA, och även här hemma verkar allt fler köpa klappar till sig själva. De allt intensivare reklamkampanjerna bidrar, enligt forskare.

I USA är trenden just nu self-gifting - fler och fler köper klappar till sig själv. Frågan är om inte samma mönster finns här hemma också. 

– Jag gör det oftare än jag borde, som nu till exempel, säger Isabell Lantz. 

– Jag skulle egentligen köpa julkappar men det blev så kallt ute - och jag har bara gummistövlar med strumpor  - så jag har köpt fordrade stövlar till mig själv och har inte köpt en enda julklapp, säger hon.

– Det blir ganska ofta, säger Sara Svärd.

Vad är det som avgör?

– Det kan vara erbjudanden eller att det är välfyllda och härliga butiker som gör att man blir inspirerad, säger Sara Svärd.    

Kampanjer i butiker - som i år är ovanligt många eftersom handeln kämpar i motvind - bidrar förmodligen till att julkappsköpare slår till och handlar nåt till sig själva. 

Richard  Wahlund, professor vid Handelshögskolan i Stockholm, anser att alla erbjudanden skapar en känsla av fynd som är svår att motstå.

– Om vi då inte passar på tillfället att köpa till exempel åt oss själva, då går vi miste om den rabatten och det gillar vi inte, säger han.

– Samtidigt ser vi väldigt många människor som är ute och handlar och då kan vi drabbas av rädslan att det kommer att ta slut; så ska jag ha den här grejen så måste jag köpa den nu, säger Richard Wahlund.

Samma mönster ser den amerikanska handelns branschorganisation - som hävdar att sex av tio inte bara köper klappar till nära och kära utan också till sig själva.

I grunden handlar det om att julhandeln i sig innebär att det är tillåtet att shoppa loss, menar Richard Wahlund.

– Man brukar säga att tillfället gör tjuven och på samma sätt kan man säga att tillfället gör köparen. Det vill säga att när vi är ute i en miljö där alla håller på att handla, då är det väldigt lätt att köpa bara för köpandets skull, säger Richard Wahlund.