Asylboende i Ställdalen tvingas bo mitt i renovering av snuskiga lokaler

1:50 min

Fuktskador, snuskiga toaletter och badrum har varit vardag för de drygt 80 personer som bor på det tillfälliga boendet för asylsökande i Ställdalen.

De senaste två månaderna har det varit omfattande reparationer och saneringar samtidigt som människorna har bott i fastigheten.

Ställdalen norr om Kopparberg, en riktigt kall förmiddag. En och annan bil kör förbi annars syns inga människor utomhus, förutom i närheten av det boende där asylsökande bor.

Arbetare bär in byggmaterial, renoverar och sanerar, en fastighetsskötare följer arbetet.

Takläckage, vatten som runnit efter väggarna och vägglöss. Problemen har varit många de senaste månaderna, en del har åtgärdats men det återstår en hel del, exempelvis renovering av toaletter och badrum.

En del asylsökande är nöjda men vill ha förbättringar och det finns de som talar om hur nedslitet och smutsigt boendet är och visar snuskiga toaletter, badrum och andra utrymmen.

Arbetet med sanering och renovering har nu pågått i ett par månader och det sker samtidigt som människor bor i fastigheten.

De asylsökande har inte påverkats mycket av arbetet som pågår och de har haft tillgång till toaletter och badrum i en annan fastighet, menar Erik Berglund på Sellpower information som ansvarar för boendet.

–Det är inte bra om det är, som du säger, snuskigt och att det är smutsigt på golvet, absolut inte, säger Erik Berglund.

Jag visade dig några bilder, vad tyckte du själv?

 –Jag tycker precis som du, är det ett smutsigt toalett så är det inte bra, det är äckligt, säger Erik Berglund på Sellpower Information som driver boendet i Ställdalen.

Företaget har haft boendet i ett år men det är på senare tid som reparationerna har påbörjats.

Ni har haft ansvaret för boendet i ett år, varför har det dröjt med reparationerna?

–Att sätta igång ett sådant stort projekt på närmare två miljoner investering, det fodrar planering, det fodrar personalresurser inom företaget. Det fodrar kapital, det fodrar även materialanskaffande och hitta rätt hantverkare, säger Erik Berglund på Sellpower Information som driver boendet i Ställdalen.