Många asylboende för dyra och dåliga

1:33 min

Många av Migrationsverkets tillfälliga bostäder för asylsökande är både dyra och dåliga. Det visar Sveriges Radios granskning av asylbostäder för flyktingar.

Men i vårt område ser det bättre ut. Migrationsverket i Västsverige har under hösten fått fram 5 000 möjliga akuta platser, och i de som redan finns i vårt område, i Bokenäs och Munkedal, verkar de boende nöjda.

Mohammed Toffik Abdulkerim är journalist som flytt från Etiopien, och har bott åtta månader på Åtorps herrgård, ett före detta hotell i Munkedal. Det är längre än vad som är meningen, men han tycker det är helt okej. Tre delar rum, det är vamt och och allt fungerar som det ska.

Trycket är hårt på Migrationsverkets asylbostäder, ungefär dubbelt så många flyktingar som vanligt söker skydd i Sverige just nu. Tommy Svantesson har jobbat sedan i höstas för att leta upp tillfälliga bostäder för asysökande i Västsverige:

– Då förstod vi vad som höll på att hända, och vi fick se till att komma på topp med en gång. Då valde vi att arbeta aktivt för att söka kvalitet, och inte öppna bara för att vi var tvungna, utan verkligen leta reda på bra ställen.

Det var i början av oktober som det stod klart för Migrationsverket att de måste sätta ordentlig fart för att kunna husera alla flyktingar. Sedan dess har Tommy Svantesson och en kollega rest runt och jagat tillfälliga boenden, både förläggningar, och enskilda lägenheter. Och han känner sig lugn nu.

– I Västra Götaland har jag och en kollega letat upp mer än drygt 5 000 möjliga platser. Nu kommer bara en bråkdel av dem att användas, men vi har gjort en rejäl inventering av vad som kan behövas.

Det är också många som också hör av sig självmant till Migrationsverket för att dom vill hyra ut.

– Det har varit väldigt intressant och givande, säger Tommy Svantesson.

– Jag har träffat många människor som varit villiga att hjälpa till, som jag inte skulle ha kommit i kontakt med annars. Det är en ny sorts typ- en blandning av Bert Karlsson och Moder Teresa, många av dem.

Det finns alltså en reserv av bostäder nu, Migrationsverkat har flera i bakfickan om det skulle behövas:

– Ja, vid ett värstascenario så har vi det.