Gävleborg

Asylsökande barnfamiljer tvingas dela lägenhet

2:12 min

Migrationsverket i Gävleborg klarar inte att leva upp till sina egna regler för asylboende. Det visar P4 Gävleborgs granskning. De flesta asylsökande barnfamiljer i länet bor i dag antingen i tillfälliga boenden på vandrarhem och liknande eller i lägenheter som de delar med andra. Det strider mot Migrationsverkets riktlinjer, som slår fast att barnfamiljer ska erbjudas boende i egna lägenheter.

– Det är svårt att tvingas dela lägenhet med en annan familj, säger Dua Altabbakh.

I somras flydde hon med sin man och treåriga dotter till Sverige från inbördeskriget i Syrien. Nu bor de i en tvåa i Iggesund, som de delar med ett par från Somalia - även de ska snart bli föräldrar.

– Barn har sin egen dygnsrytm. De somnar tidigt och vaknar tidigt. Och de förstår inte att de inte får röra andras saker eller springa in i grannarnas rum och att de måste vara tysta när andra sover, säger Dua.

Familjen är långt ifrån ensam om att behöva trängas med främlingar. Många asylsökande barnfamiljer i Gävleborg hänvisas till Migrationsverkets tillfälliga boenden på vandrarhem och liknande, även om verket försöker få ut så många familjer som möjligt i vanliga lägenheter. Det säger Lars Ulander, som är chef för Migrationsverkets mottagningsenhet i Söderhamn.

– De stora boendena med flera hundra personer är kanske inte de mest lämpade för barnfamiljer. Men jag vill förtydliga att det inte handlar om att få en egen lägehet, utan man får räkna med att dela lägenhet med andra familjer, säger han.

Migrationsverkets riktlinjer slår tvärtom fast att barnfamiljer ska erbjudas boende i egna lägenheter. Men i dag är det omöjligt, menar Lars Ulander.

Inte sedan Balkankrigen på 90-talet har så många sökt asyl i Sverige, och det finns helt enkelt för få lediga lägenheter i förhållande till antalet asylsökande.

– Det finns bara ett överskott på 10 000-12 000 lägenheter i Sverige. När vi hade samma typ av inströmning som nu på 90-talet fanns det 80 000-100 000 lediga lägenheter. Där har vi den stora skillnaden, säger Lars Ulander.