Sara Varga: "Att vara rädd för något är inte en ursäkt för att inte göra det"

13 min

Sin första låten skrev hon när hon var nio år. Men det var i början av 2011 de flesta av oss lärde känna henne. Sara Varga är nu aktuell som kompositör till filmmusiken i filmen "Bäst före". En svensk film med bland andra Kjell Bergqvist. Den har premiär i mars nästa år och Sara håller just på att skriva musiken till den. Imorgon tar hon en paus i skrivandet och kommer till Flen.

Det har varit hektiska år för Sara Varga. Hon hade inte haft semester på fyra år när hon för någon månad sedan tryckte på stoppknappen för att återhämta sig. Förra helgen red hon på kändishoppningen vid Stockholm International Horse Show.

- Jag har ett motto: att vara rädd för något är inte en ursäkt för att inte göra det. Jag utmanade mig själv och det gick bra, säger Sara Varga i Haffa.

Nya utmaningar och skapande är Sara Vargas liv. Men ibland kan det bli för mycket. Efter Melodifestivalen 2011 blev tempot enormt. Vissa dagar hade hon tre spelningar på olika ställen i landet och hela förra sommaren reste hon runt och sjöng. Det var också då hon blev tyst på insidan.

- Jag blev tyst på insidan jag förmådde mig inte att skriva. I nästan ett år så var det tyst inom mig, även om jag inte gjorde annat än att sjunga. Det var en själslig utmattning. Jag hade många idéer men fick inte ut dem.

En dag under en bilresa till Norrland lossnade allt och hon skrev ner texterna till alla låtar på skivan på fem timmar.

- Det var en befrielse, en glädje att kunna skriva igen.

I Haffa berättar Sara Varga om musiken, konsten och skrivandet.