Tidaholm

Usel standard på asylboende

1:55 min

Asyltrycket i Skaraborg och i landet gör nu att Migrationsverket tvingas kompromissa med sina egna riktlinjer för hur de asylsökande ska bo. Det visar en kartläggning som P4 Skaraborg har gjort.

I Tidaholm bor 18 personer just nu i vad Migrationsverket kallar lägenheter. Mohammid Kudieh är en av dem.

– Det är svårt här för kvinnor att använda toaletten. Dörren går inte att låsa, berättar han när han visar runt.

Asylsökande
Mohammid Kudieh har varit i Sverige i sju år. Fortfarande bor han i Migrationsverkets regi - trots avslag på hans asylansökan för några år sedan har myndigheten inte verkställt beslutet att han ska tillbaks till Gazaremsan. Under tiden har han haft gott om tid att se hur de asylsökande bor.

– Samma, samma. Förra gången bodde jag i ett rum med 6-7 personer. Och gemensam toalett och gemensamt kök.

Industriområde
I Tidaholm har han varit snart ett år. I ett industriområde hyr Migrationsverket där åtta lägenheter. I vart fall är det det som de själva hävdar. Men några lägenheter finns inte.

Ett tjugotal personer delar på en spis, två duschar, och två toaletter. På toa står den gemensamma tvättmaskinen just utanför toalettdörren. Dörren går inte att låsa. Standarden är låg. Men hyreskontraktet är permanent. Det är små rum som många delar på i en korridor, i ett fall är rummet mer än minimalt.

– En säng. Det finns plats för bara en säng, säger han.

Slippa flytta
För Muhammed Kudieh, vars högsta önskan egentligen själv är att slippa flytta mer, har det genom åren blivit tydligt hur viktig Migrationsverket tycker att standarden på boendena är.

– De säger att de vet men de bryr sig inte.