Inget läx-rut i gymnasiet för Socialdemokraterna

1:47 min

Socialdemokraterna vill avskaffa skatteavdrag för läxhjälp på gymnasiet om partiet kommer till makten efter nästa val, det sa Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson i Ekots Lördagsintervju i dag.

Socialdemokraterna vill behålla systemet med rut-avdrag, men just läxläsningsdelen bör avskaffas enligt Andersson. 

– Det bör tas bort. I dagsläget har vi sagt att det här är tveksamt och vi har precis röstat emot det i riksdagen, sa Anderson i Lördagsintervjun.

Magdalena Andersson, vill alltså i övrigt behålla rut-avdragen, inklusive möjligheten att dra av läxhjälp för barn som inte börjat gymnasiet.

Efter ett drygt halvår som socialdemokratisk finansministerkandidat sa Andersson i dagens intervju också att hon helst vill undvika lagstiftning om rätt för deltidare att gå upp till heltid.

Därmed signalerar hon en försiktigare linje i frågan, Socialdemokraterna har under många år drivit att heltidsrätt ska skrivas in i lagen.

– Det kan bli nödvändigt med rätt till heltid om det inte blir fler heltidsanställningar på annat sätt, säger Andersson.

I kärnkraftsfrågan säger Magdalena Andersson att hon vill återinföra det tidigare förbudet mot att bygga nya kärnkraftverk, ett kontroversiellt ställningstagande i ett socialdemokratiskt parti som leds av den kärnkraftsvänlige Stefan Löfven

– Jag hoppas verkligen inte att det skulle bli aktuellt att bygga ny kärnkraft i Sverige, säger hon.

Papperslösa invandrare ska inte ha lika rätt till sjukvård som andra tycker Andersson men motsätter sig migrationsministerns förslag att skärpa kraven för flyktingar som vill återförenas med barn och makar.

I klimatfrågan vill Andersson göra något åt flygets utsläpp av växthusgaser och säger att flygskatt är en intressant tanke.