Större snöoväder i Sydsverige

1:26 min

Stora delar av Skåne och Halland har under söndagen drabbats hårt av snö och blåst. En klass 2-varning utfärdades tidigare men på kvällen har SMHI sänkt varningen till klass 1. Endast för Österlen kvarstår den högre varningen.

Ovädret har också börjat röra sig mot Blekinge, men där väntas det inte ställa till lika stora problem som i Skåne och Halland.

Trafiken på vägar och spår påverkas. På grund av vädret kör Skånetrafiken färre tåg än vanligt mellan Helsingborg och Ängelholm. Pågatågen går inte, medan Öresundstågen tar passagerare på Pågatågets hållplatser.

Förhållandena väntas bli sämre under eftermiddagen, då ovädret når sin kulmen.

– Om man inte måste ge sig ut så bör man stanna hemma och måste man ut så gäller det att förbereda sig på att det tar längre tid att komma fram, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI till TT.

På Österlen i södra Sverige står bandvagnar beredda att rycka ut i snöovädret. Under eftermiddagen har både snöfallet och blåsten ökat och det ställer redan till problem i dom södra delarna av Skåne.

Ulf Nilsson är ansvarig för Frivilliga Resursgruppen i Ystad och han avråder folk från att ge sig ut i ovädret.

– Det är mycket besvärligt, jag råder alla att hålla sig inomhus. Det snöar ymnigt och blåser upp mot 19 sekundmeter i byarna. Vi har satt bandvagnarna i beredskap, säger han.

I övriga landet har dagen på flera håll gett lätt snöfall och vanligt vinterväder utan några större störningar.

Vid det förra snöovädret lamslogs flygtrafiken till och från Stockholm. Dessutom ställdes många tåg in och kollektivtrafiken var helt nere på många ställen i Storstockholm.

TT/Ekot