Stoppad pepparkaksgubbe i Laxå väckte vrede

Efter en nyhetsartikel om en pojke som inte fick vara pepparkaksgubbe i skolans luciatåg kom många upprörda reaktioner – men skolledningen menar att det hela handlar om ett missförstånd. 

"Pepparkaksgubbar förbjuds i luciatåget" lyder en rubrik i söndagens upplaga av Nerikes Allehanda. Artikeln beskriver hur en pojke i Kanalskolan i Laxå av sin lärare nekats att vara pepparkaksgubbe i årets luciatåg och att skolan bannlyst pepparkakor.

Pojkens mamma Jenny Simic är mycket upprörd och menar att det är diskriminering, men till Ekot säger skolledningen att det hela handlar om ett missförstånd.

Mio, tio år, önskade att få vara pepparkaksgubbe när Kanalskolans årskurs fyra på torsdag går luciatåg för hela skolan.

Men enligt hans klasslärare gick det inte eftersom sången "Vi komma, vi komma från Pepparkakeland” inte är med i repertoaren. Då tyckte hon inte heller att det passade sig med pepparkaksgubbar i tåget - något som fick pojkens mamma Jenny Simic att gå i taket.

– Han har sagt att han vill vara pepparkaksgubbe, för han brukar alltid vara det. Och jag sa: Vad säger du? Varför då? "För att det var någon som kunde ta illa upp", svarade han, säger Jenny Simic till Nerikes Allehanda. 

I stället för pepparkaksgubbar hade läraren beslutat att två barn ska vara tomtar, och förutom en lucia ska resten vara stjärngossar eller tärnor.

– Då gick jag i taket och ringde till läraren och frågade om det var sant. Jo, de hade tagit bort det. För att det inte skulle stöta någon, säger Jenny Simic.

Nyheten om pepparkaksbråket har spridit sig som en löpeld och dyker upp på flera tidningars sajter. På sociala medier som Facebook och Twitter delas nyheten flitigt, med många kommentarer som följd.

De slutsatser som ofta dras är att det beslutet handlar om hudfärg och etnicitet.

Ekot har varit i kontakt med Kanalskolans chef Margareta Zetterlund, som tillbakavisar anklagelserna. Hon menar att det hela handlar om ett missförstånd och en misstolkning.

– Klassen har gemensamt valt ut en tablå med olika luciasånger och där finns inte några sånger om pepparkaksgubbar med. Men det är klart att pojken ska kunna vara pepparkaksgubbe ändå, säger Margareta Zetterlund.

Vad gäller det påstådda pepparkaksförbudet svarar hon att det handlar om att vissa elever har allergier eller diabetes och att det därför beslutats om att inte dela ut några under luciatåget.

– Sedan får varje klass själv besluta hur de vill ha sitt lussefika efteråt och där kan pepparkakor förekomma, säger Margareta Zetterlund till Ekot.

Hon säger också att klassläraren under dagen kommer att ringa till pojkens mamma och säga att hennes son är hjärtligt välkommen att delta i luciatåget som pepparkaksgubbe.