Förlängt Kyotoprotokoll döms ut av experter

1:45 min

Klimatavtalet, som innebär att Kyotoprotokollet förlängs, döms ut av miljöorganisationer och experter.

Det tog tolv dagar av förhandlingar för miljöministrar att nå fram till vad som betecknas som en urvattnad kompromisslösning, under FN:s klimatmöte i Qatars huvudstad Doha i lördags. 

Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, är besviken och oroad över det han ser som ett handlingsförlamat FN.

– Detta är ju otroligt farligt, det är en helt oacceptabel situation. Ingen människa kan acceptera den färdriktning vi nu är inne på. FN tycks inte kunna leverera det vi hoppats på, säger han. 

Det samlade intrycket från FN:s klimatmöte i Doha är att det blev ett fiasko, enligt både experter och miljöorganisationer.

Besvikelsen är stor och domen hård. I princip har inget konkret beslutats, enligt kritikerna, mer än att ett nytt dokument ska tas fram för ett nytt klimatbeslut 2015.

Det enda positiva Svante Axelsson kan se är att klimatmötet inte kollapsade, men har är djupt skeptisk och tror inte att tiden räcker till för ett bättre avtal redan om två år.

– Allt hopp står ju nu till det stora, nya avtalet som heter Durbain Platform, men det krävs ju nästan ett mirakel för att kunna få ihop ett avtal på så kort tid. 

Miljöminister Lena Ek hade även hon hoppats på mycket mer av klimatmötet, men sa att beslutet om att begränsa köp av utsläppsrätter i alla fall är en positiv sak som kom ut av mötet.

Att mötet inte kunde ta ett beslut om minskade utsläpp av växthusgaser skrämmer henne däremot.

– När vi går mot fyra grader och det går fortare än vi trott, så är det ju alldeles för lite löften om utsläppsminskningar, Det är bara att konstatera det, alldeles för lite, säger hon.

Svante Axelsson håller med Lena Ek och anser att den temperaturhöjning som sker måste tas på mycket större allvar.

– Vi har ju en fullständigt oacceptabel situation, där hela världen nu varit på klimatmöte och vi är ändå på väg mot fyra grader vilket är en slags krigsförklaring mot mänskligheten själv, kan man säga.