Flygförbud i rekordstort säkerhetspådrag i Oslo

1:30 min

Säkerhetspådraget runt utdelningen av Nobels fredspris i Oslo är ett av de största någonsin. Minst 21 regeringsledare och drygt 30 EU-toppledare kommer till utdelningen på måndag.

Bland annat införs flygförbud över Oslo från och med i dag som en extra säkerhetsåtgärd. 

– Det är förebyggande, utifrån den riskanalys som gjorts och det stora antal regerings- och statschefer som kommer på prisutdelningen i år, säger Johan Fredriksson på Oslopolisen till NRK.

Förutom flygförbudet så har Norge den senaste veckan haft extra gränskontroll med passplikt för att förhindra att oönskade personer ska ta sig in i Norge inför prisutdelningen.

Nobelkommittéen har fått hård kritik för sitt val av EU som fredspristagare och i eftermiddag kommer det att hållas en demonstration med fackeltåg i centrala Oslo mot årets pristagare.

Förutom när den amerikanske presidenten Barack Obama fick priset 2009 så är det här det år som polisen haft högst beredskap och för att klara sitt uppdrag har Oslopolisen fått förstärkning från andra polisdistrikt.

Ett av problemen för polisens planering har varit att man in i det sista inte vet exakt hur många som ska delta, det vet man inte förrän i morgon bitti då de flesta av de prominenta gästerna kommer.

Medräknat deras delegationer handlar det om flera hundra personer. Vilket är ett stort ansvar för polisen säger stabschef Johan Fredriksson.

– Det är ett stort ansvar med så många prominenta gäster så det måste man ta på allvar.