Oslo i protest mot fredspriset

1:23 min

I kväll gick 800 norrmän i ett fackeltåg genom Oslo, som en protest mot att EU är årets mottagare av Nobels fredspris.

Anledningarna till varför man inte vill se EU som pristagare varierar, men för många av de som deltog är det precis som för Marit Li Nilsen den ekonomiska situationen i Europa som avgör.

– Det är fel att ge det till en institution som skapat så mycket fattigdom och nöd i södra Europa, säger Marit Li Nilsen.

Bakom fackeltåget stod Fredsprisinitiativet 2012 – en sammanslutning av drygt 50 olika samhällsaktörer från Norge och andra länder – allt från "Nej till EU" till internationella fredsorganisationer, till norska LO och Senterpartiet. Vilket gör det till en av de största protestaktionerna mot en fredspristagare.

Kritiken handlar främst om att EU står för militär upprustning och inte uppfyller de formella kraven för att få priset. Något som många norrmän håller med om – i opinionsundersökningar har så många som 60 procent varit kritiska till valet av EU som mottagare.

Och för Oslobon Kjetil Larsen var det därför självklart att gå med i demonstrationen i kväll.

– EU är ingen värdig vinnare eftersom EU skapar stora sociala skillnader och det kan skapa konflikter. Någon annan borde fått fredspriset istället. Säger Kjetil Larsen, en av deltagarna i fackeltåget.