Dålig standard på asylboenden i landet

1:49 min

Migrationsverket har i år betalat närmare 220 miljoner kronor för tillfälliga boenden för asylsökande i hela landet. En granskning som Sveriges Radio gjort visar att boendena i många fall inte når upp till den standard som Migrationsverket själv satt. I Västra Götaland ser det dock bättre ut.

I de tillfälliga boenden P4 Göteborg besökt har inga stora fel och brister hittats. Tjörnbro Park i Myggenäs är det enda tillfälliga asylboendet av sitt slag i P4 Göteborgs sändningsområde och anläggningen är egentligen ett campingboende.

Migrationsverket betalar 300 kronor per dygn för varje asylsökande som bor där. Här bor 240 asylsökande i 40 campinglägenheter. Lägenheterna är uppdelade på fem större fastigheter. Alla lägenheter har kök med kyl och spis samt toalett och dusch. De asylsökande vi pratat med är i stort sett nöjda med kvaliteten på själva boendet.

Sveriges Radio har granskat 29 av 44 tillfälliga asylboenden på campingar, vandrarhem och lägenhetshotell. Det visar sig då att ett flertal tillfälliga asylboenden har allvarliga fel och brister och i en del fall når inte kvaliteten upp till Migrationsverkets standard.

Mikael Ribbenvik, rättschef på Migrationsverket, tycker att 220 miljoner i skattepengar för i år inte är särskilt väl använda pengar.

– Nej, det tycker jag inte, det är mycket dyrare med tillfälliga boenden på campingar och liknande än boende i lägenheter. Så är det.

-- Vi upptäcker avarter jämt och ständigt och då har vi en kraftfull dialog med fastighetsägarna. Vi förväntar oss att vi får den standard som vi betalar för.

Samira Othman
Aldijana Talic 
Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sr.se