Stockholm förbereder sig för festernas fest

1:54 min

I dag är det Nobelprisutdelning i Oslo och Stockholm och förberedelserna har hållit på i månader. Från klockan 16.00 kan du följa Nobelprisutdelningen på Konserthuset i Stockholm och senare även festen på Stockholms stadshus då vi direktpublicerar alla bilder som Scanpix tar på plats.

Årets pristagare är tio till antalet, inklusive Europeiska unionen som tilldelas årets fredspris. Den utdelningen skedde klockan 13.00 i dag i Oslo.

I Sverige inleds ceremonin för Nobelprisutdelningen i Konserthuset med Kungssången klockan 16.30. Därefter överlämnas Nobelprisen i tur och ordning enligt detta schema:

16.55 Nobelpriset i fysik delas ut till Serge Haroche, Frankrike, och David Wineland, USA

17.00 Nobelpriset i kemi delas ut till Brian Kobilka, USA, och Robert Lefkowitz, USA

17.07 Nobelpriset i fysiologi/medicin delas ut till Shinya Yamanaka, Japan och John Gurdon, Storbritannien

17.16 Nobelpriset i litteratur delas ut till Mo Yan, Kina

17.25 Ekonomipriset till Alfred Nobels minne delas ut till Alvin E Roth, USA och Lloyd S Shapley, USA

Ceremonin avslutas 17.40, och därefter är det dags för Nobelbanketten i Stockholms stadshus. Med pompa och ståt ska 1 316 gäster serveras och 37 kockar arbetar tillsammans med 260 servitörer och servitriser för att alla ska få sin mat samtidigt. Klockan 19.00, samtidigt som festen börjar, offentliggörs menyn.

Vid lunchtid fanns Ekots reporter Mona Hambraeus på plats i Stockholms stadshus för att ta del av förberedelserna inför den stora festen i kväll.

– Vi håller på att lägga ut menyerna och gör det sista inför middagen, säger Magnus Johansson som ska servera i kväll.

Även Gunnar Kaj, ansvarig för blomsterdekorationerna på Nobelbanketten, har fullt upp vid lunchtid.

– Man vill gärna att det ska se ut som att ser piggt ut. Allting ska se underbart fräscht ut, som att det just ställts fram, säger han.

Årets Nobelkock, Andreas Hedlund, har tillsammans med sin personal förberett middagen i över ett halvår. Dukningen sker med den så kallade Nobelservisen som togs fram till prisets 90-årsjubileum 1991 och består av cirka 7 000 delar i porslin, 5 400 glas och cirka 10 000 bestick.

Finns det något utrymme för improvisation?

– Nej, absolut inte, säger Nobelfestveteranen Linda Jansson som är bankett- och eventchef på Nobelbanketten.

Trickset med att få ut all varm mat i rätt tid handlar enligt bankett- och eventchefen Linda Jansson om logistik.

– En extrem logistik från köket och ner, säger hon.

– Dessertparadnumret kommer att bli magiskt, säger hon, utan att avslöja hur årets meny ser ut.

Nobelveckan inleddes redan i torsdags och pristagarna har hittills haft ett digert schema med konserter, intervjuer och föreläsningar. Senare i veckan är det middag på Kungliga slottet och diverse studiebesök för pristagarna.

Ekot