Börsfall efter Montis avgångsbesked

2:27 min

Efter helgens besked från premiärminister Mario Monti om att han tänker avgå föll den italienska börsen kraftigt på måndagen och räntorna gick upp. Oron spred sig också utanför Italiens gränser till andra skuldsatta euro-länder.

Börsen i Milano rasade rejält i dag och handeln av flera italienska bankaktier stoppades till och med på grund av tumultet. Räntan på de 10-åriga obligationerna steg också.

Finansmarknaderna ogillar att Italien nu har blivit politiskt instabilt. I lördags kväll meddelade premiärminister Mario Monti att han, utan stöd i parlamentet, avgår snart. Det skedde efter att Silvio Berlusconi poppat upp igen och dömt ut Mario Monti och därtill deklarerat, att han själv nu tänker kämpa, för att åter bli premiärminister i valet i februari.

Få ser Berlusconi tillbaka på toppen, men han skapar en nervös stämning, vilket finansmarknaderna inte gillar.

Många inom eurokretsen berömmer teknokraten Mario Monti för hans sätt att styra Italien mot besparingar och reformer. Monti har återskapat hopp i omvärlden, heter det. Att Italien sviktar spillde också över på Spanien, där räntan under eftermiddagen steg till drygt 5,5 %.

Vänstertidningen El País vädjar till den spanska regeringen i dag, om att ansöka om nödlån, för att förkorta plågorna med besparingarna, som driver ut allt fler spanjorer i arbetslöshet.

Måndag kan alltså sammanfattas i : Instabilt läge, men inte panik.