"Herrar som prisar herrar" – Kulturpersonligheter om Nobelpristagarna

0:52 min

"Herrar som prisar andra Herrar" - så beskriver ett 40-tal kulturpersonligheter på dagens DN Debatt den totala mansdominansen bland Nobelpristagare genom åren. Totalt finns 861 män bland pristagarna, att jämföra med 44 kvinnor.

Artikelförfattarna kräver ändrade regler för nomineringarna, eftersom kommittéerna som föreslår möjliga Nobelpriskandidater domineras av män.

De som skrivit under är bland annat författaren Mari Jungstedt, konstnären Marianne Lindberg de Geer, skribenten Göran Greider och chefredaktären Amelia Adamo.

– Jag tror att män är mycket ivriga på att föreslå män. Det har vi varit med om tidigare också. Kvinnor föreslår gärna kvinnor, men nu råkar det vara så att män är mycket mer representerade i de här sammanhangen, och väljer kanske i större naturlighet sitt eget kön, säger Amelia Adamo.

"Gubbprisen" står det i artikeln, är det så du ser på Nobelpriset?

– Ja lite grann tycker jag det, det här berömda pingvinberget. Jag har svårt att tänka mig att det inte ska finnas kvinnor som ska kunna få plats däremellan. Jag har jättesvårt att se det, att vi ska vara så mycket sämre. Jag tror att det mer handlar om att de inte syns på samma sätt och kanske inte har någon som jobbar för dem, ingen som lyfter fram dem, säger Amelia Adamo.