Glitter och glamour till Nobels ära

1:15 min

Den kontroversielle litteraturpristagaren Mo Yan lyckades med konststycket att glömma sitt tacktal på hotellet, varför det blev kortare än vanligt. Annars löpte Nobelmiddagen på som vanligt med färgssprakande klänningar, en upphaussad meny och skålar till både kungens och Nobels ära.

Snön låg tät på Stockholms gator när kung Carl Gustaf och drottning Silvia samt pristagarna strax efter sju långsamt tågade nerför den långa trappan till Blå hallen i stadshuset.

Trots att budgeten till årets Nobelfest var rejält bantad, så var det glitter och glamour som vanligt när hedersgästerna strax därefter slog sig ner längs det långa honnörsbordet.

Drottningen bar en lila klänning i genombruten spets med pärl- och paljettbroderier, medan kronprinsessan Victoria satsade på en smaragdgrön klänning i tyll och chiffong med matta paljetter och pärlor.

Det var en noga genomtänkt meny som de 1 360 gästerna bjöds på. Maten, som fram till nu hade varit en väl förborgad hemlighet, visade sig bestå av gravad röding och Kalixlöjrom till förrätt och fasan med kantareller till huvudrätt.

En på senare år ovanlig fågel vid bordet var prinsessan Madeleine, för dagen klädd i en ljusgrå klänning med silvertrådar. Det var första gången på tre år som prinsessan var på Nobelbanketten, dock utan sin make in spe, finansmannen Chris ONeill, som valde att stanna i USA och sköta sina affärer.

Till bords hade prinsessan medicinpristagaren Shinya Yamanaka. De båda pratade mycket, även om det inte framgick om vad. Inducerade pluripotenta stamceller, kanske, eftersom det är för upptäckten av dessa som Yamanaka får årets pris.

Av kvällens tacktal stod den kontroversielle litteraturpristagaren Mo Yan för det mest uppseendeväckande. Men det var inte talet som sådant som förvånade, utan att han lyckades glömma talet på hotellet, varför det blev kortare än planerat.

I stället, sade Mo Yan, blev han tvungen att tala direkt från hjärtat. Bland annat tonade han ned litteraturens roll i samhället och sade att den är mindre viktig än vetenskap och teknik.

För underhållningen stod i år Cirkus Cirkör. Artister i alla åldrar deltog, från barn till pensionärer, den äldsta 83 år gammal. Numren var mycket vackra, och akrobatiken ibland hisnande, men Inga Willner 10 år var inte rädd när hon uppträdde

– Vi är så pass säkra och har gjort det här så många gånger, så det är lugnt, säger hon till Ekot.

Ekots utsände rapporterar att Nobelmiddagen har avlöpt enligt traditionen. Maten och vinerna är nedsköljda. Stadshuset är vackert smyckat och stämningen högtidlig. Dock inte så stel som man skulle kunna tro, tycker Inger Öjebro, som tillhör Cirkus Cirkörs pensionärsgrupp.

– Det är ungefär som jag föreställt mig. Jag trodde att det skulle vara oerhört stelt, men här springer folk och alla är på gott humör, säger hon.

Ekot/TT