Äldre kvinnor söker inte hjälp på kvinnojourerna

1:40 min

Under 2012 har Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer haft ett fokusår med ett extra öga på äldre kvinnor.

En rapport som utvärderar året visar att äldre kvinnor, det vill säga kvinnor över 65 år, är kraftigt underrepresenterade på kvinnojourer runt om i landet. De här kvinnorna är väldigt osynliga, menar Carina Diaz som arbetar på kvinnojouren Iris i Luleå:

  – Tig och lid och härda ut. De känner inte att de har rätten att ha ett eget livsutrymme.

På kvinnojouren Iris knyter man ungefär 250 nya kontakter varje år. Och max 15 av dem är över 65 år. I de relationer där äldre kvinnor blir utsatta för våld har det ofta förekommit en längre tid. Ibland under flera decennier. Carina Diaz tror att det faktum att äldre kvinnor inte kommer till kvinnojourerna är en generationsfråga:

- Många gånger, i den generation som nu är över 65år, tillhör man fortfarande en generation kvinnor som inte är van vid att ta för sig, att synas, som inte riktigt är så självständiga och oberoende av sin make.

När det handlar om våld mot äldre kvinnor är det ofta inte kvinnorna själva som anmäler, utan en nära anhörig. Eller sjukvård och polis. Men det är dags att inse att även äldre personer kan utsätta varandra för brott, säger Carina Diaz:

- Om det kommer en patrull till en brottsplats där det förekommit våld och där man ser skador och där man gör som man alltid gör, man pratar med kvinnan och man pratar med mannen. förhör, osv. Så vill man kanske inte se att den här snälla farbrorn som är 82 år har utsatt sin partner för våld, på samma sätt som någon som är 42 år har utsatt någon för våld.

- Då säger hon att det inte var så farligt, vilket inte alls låter så konstigt att hon säger, då tänker man det att "det var inte så farligt, han är ju en gammal man, och gamla människor är ju snälla och gulliga med varandra".